Antena 3 CNN Actualitate Regele Mihai I împlineşte astăzi 92 de ani. La mulţi ani, Majestate!

Regele Mihai I împlineşte astăzi 92 de ani. La mulţi ani, Majestate!

Regele Mihai I împlineşte astăzi 92 de ani. La mulţi ani, Majestate!
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Oct 2013   •   09:54

Regele Mihai I împlineşte astăzi 92 de ani.

Potrivit unui comunicat emis de Casa Regală, Majestatea Sa va sărbători public ziua de naştere, împreună cu cea onomastică, în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil.

Aceeaşi privire neschimbată de-a lungul a nouă decenii. Fotografii de colecţie cu regele Mihai I

Cu această ocazie, Regele Mihai deschide porţile Palatului Elisabeta, vineri, 8 noiembrie, la ora 10, tuturor celor care doresc să îi ureze "la mulţi ani".

Imnul regal al României


Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul regelui Carol al II-lea (1930-1940) şi al reginei Elena, prinţesă a Greciei.

După decesul regelui Ferdinand, bunicul său, în condiţiile în care prinţul Carol, moştenitor al tronului, renunţase oficial la succesiune, Mihai a devenit rege al României, la numai şase ani. Din cauza vârstei, prima sa domnie a fost formală, prerogativele demnităţii regale fiind asumate, în 1927, de o Regenţă (1927-1930), scrie Agerpres.

Contrar angajamentului de a nu mai avea nicio pretenţie asupra tronului, Carol al II-lea a revenit în ţară, în 1930, proclamându-se rege. În această situaţie, lui Mihai i s-a oferit, la 8 iunie 1930, titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. După o domnie echivocă, Carol al II-lea a fost obligat să abdice, la 5 septembrie 1940, fapt care a determinat revenirea la tron a regelui Mihai I. Generalul Ion Antonescu şi-a asumat atribuţiile de decizie în stat.

Începând cu anul 1943, în jurul regelui s-a coagulat o opoziţie antiantonesciană, pe fondul schimbărilor de pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial.

Actul de la 23 august 1944 îl are ca principal artizan pe regele Mihai I. Întoarcerea armelor împotriva Germaniei hitleriste şi participarea României la operaţiunile militare de pe frontul coaliţiei antifasciste a însemnat, după calculele istoricilor români, scurtarea conflagrației mondiale cu cel puţin 200 de zile.

După 1944, treptat, atribuţiile regelui au fost reduse până când au devenit simbolice, ca urmare a strategiei puterii politice de la Moscova.

În 1947, în condiţiile ocupaţiei sovietice şi a eliminării de pe scena politică românească a partidelor politice tradiţionale, PNŢ şi PNL, monarhia a devenit ultimul obstacol în calea subordonării ţării intereselor dictate de Moscova.

La 30 decembrie 1947, un grup de politicieni comunişti l-au forţat pe regele Mihai I să abdice şi să părăsească ţara, în ianuarie 1948, împreună cu familia. După acest moment, fostul suveran a locuit un timp în Marea Britanie, pentru a se stabili, în cele din urmă, în Elveţia, la Aubonne (din 2004).


×
Subiecte în articol: Regele Mihai I
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close