Antena 3 CNN Actualitate Rezultatele preliminare ale recensământului: 19.043.767 de persoane au reşedinţa în România

Rezultatele preliminare ale recensământului: 19.043.767 de persoane au reşedinţa în România

Rezultatele preliminare ale recensământului: 19.043.767 de persoane au reşedinţa în România
Sursa foto: Foto: Mediafax
20 Aug 2012   •   16:12

Populaţia stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, fiind vorba despre cei care au reşedinţa obişnuită în România, a anunţat luni preşedintele INS, Vergil Voineagu, după ce rezultatele preliminare ale recensământului au fost validate, urmând să fie prezentate Guvernului în prima şedinţă, scrie Mediafax.
   
Membrii Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor au aprobat, luni, o serie de materiale cu privire la desfăşurarea recensământului şi au validat rezultatele preliminare.
   
Potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului, populaţia stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, acestea având reşedinţa obişnuită în România, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Preşedintele INS a mai spus că între datele preliminare ale recensământului şi cele finale, care vor fi anunţate în al doilea semestru al anului viitor, "pot sau nu pot să apară diferenţe".
   
Voineagu a explicat că INS nu a reuşit recenzarea a 2,8% din gospodării, respectiv aproximativ un milion de persoane. El a precizat că în cazul acestor persoane se va încerca recuperarea datelor prin intermediul altor instituţii abilitate.
   
Totodată, răspunzând unei întrebări cu privire la numărul persoanelor plecate în străinătate, Voineagu a spus că pentru a stabili acest număr a fost introdus un formular special, care însă a avut în vedere recenzarea persoanelor plecate din localitatea de domiciliu în străinătate sau în altă localitate, după caz.
   
În prezent, INS a prelucrat 910.264 de asemenea formulare (PPI), însă nu se ştie câte dintre aceste persoane sunt plecate în străinătate şi câte sunt plecate în altă localitate decât cea de domiciliu, a precizat Voineagu.
   
Comisia abilitată să valideze rezultatele preliminare ale recensământului va transmite un comunicat de presă în care va face publice aceste date.
 
Mircea Duşa preciza că, odată cu validarea acestor date preliminare, judecătorii de la Curtea Constituţională vor avea orientativ o cifră de referinţă, dar sublinia că listele electorale şi datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură.
   
Datele provizorii comunicate de INS în 2 februarie arătau că populaţia stabilă a României numără 19.042.936 persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România. Astfel, rezulta o populaţie înregistrată de 20.254.866 de persoane. Populaţia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. După recensământul precedent, din 2002, populaţia României a fost de 21.680.974 persoane.

Conform definiţiei internaţionale, nu au fost cuprinşi în populaţia stabilă a ţării: cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România plecaţi în străinătate pentru o perioadă de cel puţin 12 luni sau cu intenţia de a rămâne în străinătate o perioadă de cel puţin 12 luni : la lucru, în căutarea unui loc de muncă, la studii, în interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioadă îndelungată); cetăţenii străini sau fără cetăţenie veniţi în România pentru o perioadă mai mică de 12 luni (persoane temporar prezente).

  

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close