Antena 3 CNN Actualitate România a scăpat de dependenţa gazelor ruseşti

România a scăpat de dependenţa gazelor ruseşti

România a scăpat de dependenţa gazelor ruseşti
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    01 Apr 2015   •   11:10
Am scăpat de dependenţa gazelor ruseşti. De astăzi, consumul de gaze naturale din România va fi asigurat doar din producţia internă.

Este pentru prima oară în ultimele decenii, când ţara noastră nu mai are nevoie de importuri. E drept, şi consumul de gaze a scăzut.

În această lună, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a prognozat un consum de gaze naturale de 8,85 milioane de megawaţi/oră. Din această cantitate, 2,8 milioane de megawaţi/oră vor fi consumate de populaţie, în timp ce consumatorii noncasnici vor avea la dispoziţie 5,39  milioane de megawaţi/oră. Asta înseamnă că nu mai avem nevoie de gazele ruseşti, aşa că la importuri procentul este ZERO.

Spre comparaţie, în luna martie, importul de gaze naturale pentru consumatorii casnici a atins 2% din necesar, un procent care s-a menţinut constant în ultimii 3 ani. E drept, şi consumul a fost mai mare. Populaţia a consumat 4,75 milioane megawaţi/oră, în timp ce industrialii au avut nevoie de 7,35 milioane megawaţi/oră pentru a-şi desfăşura activitatea.

Spre comparaţie, în luna decembrie 2014, importurile de gaze ruseşti a fost de peste 8%, dintre care 6 procente au ajuns doar la consumatorii noncasnici.

Dar veştile bune nu se opresc aici. În această lună vom vedea şi o ieftinire a gazului pentru populaţie cu aproape 4 procente. Astfel că la o factură medie de 200 de lei, reducerea este de 8 lei.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close