Antena 3 CNN Actualitate România, prin ochii unui american: "Există percepţia că trebuie să dai multă şpagă pentru a face afaceri în România"

România, prin ochii unui american: "Există percepţia că trebuie să dai multă şpagă pentru a face afaceri în România"

România, prin ochii unui american: "Există percepţia că trebuie să dai multă şpagă pentru a face afaceri în România"
Sursa foto: Foto:legalmarketing.ro
12 Oct 2013   •   16:22

În România trebuie să dai multă şpagă pentru a putea face afaceri. Este părerea unui reputat profesor american, specialist în relaţii internaţionale, aflat într-o scurtă vizită în ţara noastră. Walter Russell Mead spune că teama de corupţia din România este răspândită în toată Europa, dar şi în Statele Unite ale Americii.

Profesorul american Walter Russell Mead a venit, pentru prima dată, în România în anii '90.

"Am fost în România de două ori în viaţa mea şi prima dată a fost în urmă cu 23 de ani, iar acum sunt aici de 36 de ore. Nu prea am o viziune asupra dinamicii interne. Dar ce vă pot spune este că atunci când am venit prima dată, mi s-a părut că România este cu 60 de ani în urma restului Europei", a spus Walter Russell Mead, la Ambasada SUA.

Mead crede că lucrurile au evoluat de atunci. Nu suficient, însă.

"Încă sunt probleme în ceea ce priveşte transparenţa. (...) Există percepţia că trebuie să dai multă şpagă pentru a face afaceri în România. Corupţia, mita şi lipsa de transparenţă din România încetinesc dezvoltarea economică şi socială a României şi fac din România un loc dificil pentru investitorii străini. Este foarte răspândită în restul Europei şi în Statele Unite", a mai adăugat el.

Şi la capitolul politică externă mai avem de lucrat, spune profesorul american.

"România este încă în procesul de a-şi duce la capăt candidatura. Este în Uniunea Europeană, dar nu a obţinut toate lucrurile care fac parte din Uniunea Europeană, cum sunt zona Euro şi Schengen", a concluzionat profesorul american

Walter Russell Mead este profesor universitar la Bard College din New York şi editor şef la revista "The American Interest".

×
Subiecte în articol: Ambasada SUA
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close