Antena 3 CNN Actualitate Se scumpesc alimentele. Până la sfârşitul anului, creşterile vor fi de 20% (VIDEO)

Se scumpesc alimentele. Până la sfârşitul anului, creşterile vor fi de 20% (VIDEO)

Se scumpesc alimentele. Până la sfârşitul anului, creşterile vor fi de 20% (VIDEO)
Sursa foto: Foto: iasiplus.ro
01 Oct 2010   •   08:24

Românii vor da mai mulţi bani pe mâncare. Se scumpesc pâinea, uleiul, zahărul, conservele şi mezelurile. Până la sfârşitul anului, creşterile vor fi de 20%. Creşterea de preţuri loveşte şi în cei care au magazine. Aceştia se aprovizionează mai rar şi cu mai puţină marfă.

Pentru că producătorii au majorat preţurile, patronii de magazine cumpără mai puţine produse. Iar vânzările au scăzut la jumătate. ?Acum în perioada asta, încercăm să luăm mai puţină marfă pentru că nu este vânzare. Nu avem încotro, din asta supravieţuim, aşa ne câştigăm existenţa, altă modalitate nu există?, a declarat patronul unui magazin.

În angrouri, preţurile la cele mai multe produse alimentare s-au majorat deja. Un litru de ulei s-a scumpit în doar două săptămâni cu peste 1 leu. Făina, de la 1 leu şi 70 de bani, la 2 lei şi 50 de bani. Cu 50 de bani s-au scumpit şi mălaiul, dar şi zahărul. Pâinea costă mai mult cu o treime. O franzelă de 300 de grame se vinde cu 1 leu şi 30 de bani. Înainte de 1 septembrie costa 1 leu.

?Faptul că importăm şi faptul că la bursă au crescut preţurile la materia primă rezultă o scumpire şi la produsele pe care la facem în România 20?, a precizat Dragoş Frumosu - preşedintele patronatului din industria alimentară.

Producătorii spun că vor fi scumpiri în continuare. Fabricile de conserve au anunţat creşteri de preţuri de până la 15% în următoarele luni. Scumpiri vor fi şi pentru lactate, 8 procente, dar şi la carne - 15 procente.

Reprezentanţii din industra alimentară se aşteaptă ca în continuare vânzările să scadă, iar cele mai cumpărate produse vor fi cele din import pentru că sunt mai ieftine.

Antena 3

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close