Antena 3 CNN Actualitate Secretar de stat în Educație: Copiii de 5 ani vor putea fi înscriși în clasa I sau direct în a II-a. Vezi care sunt condițiile

Secretar de stat în Educație: Copiii de 5 ani vor putea fi înscriși în clasa I sau direct în a II-a. Vezi care sunt condițiile

Secretar de stat în Educație: Copiii de 5 ani vor putea fi înscriși în clasa I sau direct în a II-a. Vezi care sunt condițiile
Sursa foto: Foto: bizchannel.ro
23 Feb 2012   •   15:46
Părinţii şi-ar putea înscrie copiii în clasa I chiar şi la cinci ani dacă evaluarea psihosomatică este favorabilă, a anunțat joi secretarul de stat în Ministerul Educației, Oana Badea, citată de Mediafax. Potrivit oficialului din ministerul de resort, copiii vor putea fi înscriși direct în clasa a II-a în urma unor teste.
 
Secretarul de stat a spus că Legea educaţiei creează premizele pentru ca părinţii să-şi poată înscrie copiii la şcoală la vârsta de şase ani, dar nu există restricţii pentru aceia care ar dori înscrierea chiar mai devreme de această vârstă.
 
"În 22 de state europene, legea stabileşte debutul învăţământului obligatoriu la şase, cinci sau chiar patru ani. Majoritatea au optat pentru vârsta de şase ani. România este a paisprezecea ţară europeană în care învăţământul obligatoriu va începe la şase ani", a precizat Oana Badea.
 
Ea a subliniat că, potrivit legii, părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa I la vârsta de cinci ani dacă dezvoltarea psihosomatică este corespunzătoare.

Prioritate la înscriere au copiii arondați școlii
  
Ea a adăugat că înscrierea în anumite unităţi de învăţământ suprasolicitate se face încă din 2005 în baza metodologiei foarte clare, potrivit căreia prioritate într-o şcoală au copiii arondaţi unităţii de învăţământ.
 
Acest lucru se întâmplă şi pentru anul şcolar 2012-2013, când în prima etapă în toate unităţile de învăţământ vor fi înscrişi copiii arondaţi circumscripţiei respective. În a doua etapă are loc înscrierea copiilor la alte unităţi de învăţământ decât cele la care sunt arondaţi.
 
"Legat de această problemă, în Bucureşti este o situaţie particulară, întrucât 50% dintre părinţi şi-au înscris copiii în anii anteriori la o altă unitate de învăţământ decât aceea la care au fost arondaţi. Unităţile de învăţământ pot stabili un criteriu de selecţie în cazul în care există foarte multe cereri pentru o şcoală, pe lângă criteriile generale prevăzute în metodologia MECTS. Totodată, există posibilitatea modificării planului de şcolarizare în limita capacităţii unităţii de învăţământ, astfel încât să fie cuprinşi copii care nu sunt arondaţi respectivei unităţi", a mai spus secretarul de stat.
 
Oana Badea a subliniat că locul copilului în circumscripţia de care aparţine este păstrat, astfel încât, dacă nu va putea fi înscris la şcoala pe care a dorit-o părintele, să poată reveni în unitatea de circumscripţie.
 
Secretarul de stat a lansat o invitaţie sindicatelor pentru a participa la întâlniri privind implementarea clasei pregătitoare şi clasei I în anul şcolar 2012-2013.
 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close