Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, citat de Tribunalul Bucureşti în dosarul privind colaborarea sa cu Securitatea

Traian Băsescu, citat de Tribunalul Bucureşti în dosarul privind colaborarea sa cu Securitatea

Traian Băsescu, citat de Tribunalul Bucureşti în dosarul privind colaborarea sa cu Securitatea
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Sep 2014   •   10:24

Traian Băsescu a fost citat de Tribunalul Bucureşti pentru a da explicaţii în legătură cu colaborarea cu Securitatea. Preşedintele va trebui să se prezinte în faţa instanţei la următorul termen din dosarul aflat pe rolul acestui tribunal.

CNSAS a spus că preşedintele nu a colaborat cu Securitatea, dar această decizie a fost contestată în instanţă pentru că multe probe nu ar fi fost luate în calcul când s-a dat acest verdict.

În 2004, Ministerul Apărării confirma că Traian Băsescu a fost colaborator al organelor de contrainformaţii militare.

De-a lungul anilor, foşti ofiţeri de Securitate sau inspectori de la Institutul de Marină au vorbit despre legăturile preşedintelui cu Securitatea.

"Eu cred că la această înfăţişare Băsescu Traian nu va putea să ocolească una dintre cele mai importante dovezi, şi anume documentul Ministerului Apărării Naţionale care, în 2004, a certificat faptul că Băsescu, în calitate de elev al Institutului de Marină Civilă, a devenit colaborator al organelor de contrainformaţii militare", a declarat Radu Tudor, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Traian Băsescu a recunoscut, în 17 septembrie, la un post de televiziune, că a dat "Camioane de rapoarte" la Securitate, pe vremea când era comandant de navă. Mai mult, preşedintele susţine că i s-a luat o piatră de pe inimă când a avut curajul să spună public această informaţie.

Despre relaţia cu Securitatea, Traian Băsescu spune că a fost luat în vizor după ce două dintre navele pe care le-a avut sub comandă s-au scufundat.

Fostul inspector din Ministerul Transporturilor, Ştefan Mihuţ, membru al Comisiei de Anchetare a lui Traian Băsescu, a făcut o serie de dezvăluiri, în 2012, cu privire la perioada în care preşedintele era comandant de navă.

"Ţin minte că la un moment dat, când Băsescu l-a jignit pe inginerul Vulpe, cel mai bun specialist în inginerie navală, afirmând că habar nu are de construcţia navelor m-am răstit la el: '' Dacă numai o parte din datele din dosarul ăsta sunt reale, dumneata poţi să înfunzi puşcăria...''. La care răspunsul a venit prompt de la Băsescu: ''Nu ştiu care dintre noi doi va face puşcărie mai repede...''. Şi nu am să uit râsul acela hăhăit de golan tupeist al tânărului comandant de atunci Băsescu. Am ieşit nervos din birou şi imediat m-au abordat Nicuşor Dumitru, şeful Securităţii Portului Constanţa, şi prim-secretarul judeţului Constanţa, Vâlcu. Acesta din urmă m-a luat de braţ, m-a tras într-un colţ şi mi-a spus: ''Am ordin de sus de tot. Lăsaţi-o mai moale şi mergeţi pe burtă... Ăsta e ofiţer acoperit şi de caz ştie şi tovarăşu'...!''

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close