Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Messi, Neymar, Ronaldo. Cine va fi starul Cupei Mondiale din Brazilia?

Messi, Neymar, Ronaldo. Cine va fi starul Cupei Mondiale din Brazilia?

Messi, Neymar, Ronaldo. Cine va fi starul Cupei Mondiale din Brazilia?
de M.T.    |    12 Iun 2014   •   18:17

Pregătită sau nu, Brazilia va fi ţara asupra căreia, peste câteva ore, vor fi aţintiţi ochii întregii lumi. Cea de-a 20-a ediţie a Cupei Mondiale va debuta odată cu meciul dintre echipa gazdă şi Croaţia, o bună ocazie de a-l vedea la lucru pe Neymar, unul dintre posibilele staruri ale turneului final.

Una dintre întrebările pe care şi le pun fanii şi specialiştii înaintea Cupei Mondiale este cine îşi va pune decisiv amprenta asupra competiţiei. În mod firesc, suspecţii de serviciu sunt vârfurile actuale ale fotbalului, Lionel Messi, Neymar sau Cristiano Ronaldo. În acelaşi timp, Luiz Suarez, Eden Hazard, Robin Van Persie sau Wayne Rooney au suficiente argumente pentru a face un turneu reuşit şi a-şi cimenta locul în istorie.

Deloc surprinzător, cel mai mare interes îl trezeşte Lionel Messi. Ajuns la 26 de ani, aceeaşi vârstă pe care o avea şi Maradona în 1986, argentinianul este aşteptat să confirme şi la Cupa Mondială, competiţie la care, în precedentele două apariţii, în 2006 şi 2010, a marcat o singură dată. De patru ori câştigător al Balonului de Aur şi deţinătorul unor recorduri care cu greu vor putea fi doborâte, Messi este marea speranţă a naţionalei Argentinei de a încheia o perioadă îndelungată fără succese la turneele importante. "Pumele" nu au mai câştigat nimic de la victoria din 1993 în Copa America, iar un al treilea titlu mondial este aşteptat din 1986. Mai mult decât atât, în 1990 a fost ultima dată când Argentina a reuşit să treacă de sferturile de finală la Cupa Mondială.

Faţă de ultimele două ediţii, Messi soseşte la turneul final mai matur şi responsabilizat de banderola de căpitan al echipei (o altă asemănare cu Maradona), dar şi după cel mai dificil sezon din cariera sa. Ba chiar s-ar putea spune că, după standardele pe care singur le-a impus, argentinianul a avut un an slab. Mulţi au pus desele sale evoluţii neconvingătoare pe seama faptului că s-a menajat special pentru Cupa Mondială, dar mult mai probabilă este varianta că jocul său a avut de suferit din cauza problemelor medicale, care au apărut mai mult decât în trecut.

În orice caz, toate aceste discuţii au rămas în urmă. De acum, tot ceea ce contează este modul în care cel mai valoros jucător al planetei se va comporta în Brazilia, marea rivală a ţării sale. Nici că se putea un loc mai potrivit pentru ca Messi să calce pe urmele lui Maradona, comparaţia care l-a urmărit de-a lungul întregii cariere.



Coechipierul lui Messi de la FC Barcelona, Neymar, este însă la fel de determinat să facă o Cupă Mondială de referinţă. Mai ales că este prima la care participă şi se desfăşoară chiar pe teren propriu. De jucătorul al cărui transfer în Spania a dat naştere unui uriaş scandal se leagă aproape toate speranţele gazdelor, care aşteaptă al şaselea titlu mondial. Iar Neymar este pregătit să-şi asume rolul de lider.

„Sper să îmi ajut echipa în cel mai bun mod posibil. Suntem 11 jucători pe teren. Nu vreau să fiu cel mai bun jucător al turneului sau golgheter, vreau doar să fiu campion cu echipa mea”, a spus marea vedetă a gazdelor, la conferinţa de presă de miercuri, care a prefaţat meciul cu Croaţia, care va da starul turneului final. Neymar a arătat deja că poate fi decisiv pentru Selecao, anul trecut, la Cupa Confederaţiilor, când a marcat patru goluri şi a fost desemnat cel mai bun jucător al competiţiei câştigate de Brazilia. Cu siguranţă este un scenariu pe care fanii brazilieni şi-l doresc repetat şi în această vară.



Cristiano Ronaldo este un alt posibil star la Cupei Mondiale care debutează astăzi, dar jucătorul lui Real Madrid porneşte cu dezavantajul de a nu face parte dintr-o naţională considerată favorită, aşa cum este cazul rivalilor săi de la Barcelona. Însă portughezul vine după un alt sezon extraordinar, pe care l-a încheiat ca golgheter atât în campionatul Spaniei, cât şi în Liga Campionilor, unde a marcat de 17 ori şi a stabilit un nou record al competiţiei.

Înaintea turneului final, a avut ceva probleme medicale, care l-au împiedicat să evolueze într-o serie de amicale ale Portugaliei, dar Ronaldo a dat asigurări că, la ora primului meci, cel cu Germania, va fi 100% apt. De altfel, în ultimul test înaintea plecării spre Brazilia, 5-1 cu Irlanda, s-a aflat pe teren timp de 65 de minute şi a fost foarte activ. După ce a întrerupt supremaţia lui Messi, câştigând Balonul de Aur, şi cei peste 10 ani fără succes ai Realului în Liga Campionilor, următoarea provocare pentru portughez o reprezintă Cupa Mondială, competiţie la care, la fel ca marele său rival argentinian, nu a impresionat până acum.

Din discuţia privind posibilul star al turneului final nu trebuie omişi uruguayanul Luis Suarez, deşi golgheterul din Premier League continuă să fie incert pentru primele meciuri, belgianul Eden Hazard, reprezentantul unei naţionale extrem de promiţătoare, englezul Wayne Rooney, de asemenea aşteptat să confirme la o competiţie de asemenea anvergură, sau olandezul Robin Van Persie. Nu este însă exclus să asistăm la o surpriză, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu patru ani, atunci când Diego Forlan a primit Balonul de Aur al Cupei Mondiale din Africa de Sud. Răspunsul îl vom afla peste ceva mai mult de o lună.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close