Antena 3 CNN Life Știinţă Vezi cum arată o Tornadă mai mare de 5 ori decât Pământul. Astronomii se tem de urmări

Vezi cum arată o Tornadă mai mare de 5 ori decât Pământul. Astronomii se tem de urmări

Vezi cum arată o Tornadă mai mare de 5 ori decât Pământul. Astronomii se tem de urmări
Sursa foto: foto: Jurnalul Naţional
30 Mar 2012   •   12:50

În 2011 a avut loc pe suprafaţa Soarelui o tornadă uriaşă, de 5 ori mai mare decât Pământul. Vârtejul s-a deplasat cu peste 160,000 de kilometri pe oră. Temperatura din interiorul tornadei a atins aproximativ două milioane de grade Celsius.

Fenomenul a pornit dintr-o proeminenţă solară densă, iar vârtejul s-a deplasat apoi în atmosfera solară pe o distanţa de 200.000 de kilometri. Astfel de vortexuri pot duce la formarea de furtuni solare, din cauza cărora sateliţii pot fi afectaţi, la fel ca şi telecomunicaţiile de pe Pământ.

Huw Morgan este cel care a descoperit tornada, şi a declarat că aceasta este unică şi spectaculoasă şi va juca un rol important în declanşarea unor furtuni solare majore.

Gazul la temperaturi mari a atins viteze uriaşe, de chiar 300.000 km/h. Ca să putem face o comparaţie, este suficient să spunem că, la o tornadă terestră, viteza vântului atinge circa 160-180 km/h.

Oamenii de ştiinţă au mai putut observa câteva tornade solare de-a lungul timpului însă aceasta, observată în septembrie 2011, este prima care a fost filmată.

Aceste tornade precedă, de obicei, evenimente numite ejecţii coronale - erupţii uriaşe de particule încărcate, cu energii uluitoare.



×
Subiecte în articol: furtuna solara
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close