Antena 3 CNN Economic Biz News 2009 va debuta cu scumpiri la alcool, carburanţi şi electricitate

2009 va debuta cu scumpiri la alcool, carburanţi şi electricitate

2009 va debuta cu scumpiri la alcool, carburanţi şi electricitate
25 Dec 2008   •   15:52

Chiar de la începutul anului vom plăti mai mult pentru carburanţi şi alcool. Aestea se vor scumpi cu trei la sută chiar de la 1 ianuarie. Noul curs de referinţă pentru finanţele româneşti înseamnă o creştere în bloc a accizelor cu 11,3 la sută pentru că se ia în considerare valoarea euro de la 1 octombrie 2008.
În afara sporirii costului pe diferenţa de curs, carburanţii vor avea de la 1 ianuarie şi accize mărite ceea ce înseamnă o scumpire de 10 bani pentru un litru de motorină şi de 12 bani la litrul de benzină. Şi taxa auto creşte to de la 1 ianuarie cu 11,3 la sută, reprezentând diferenţa de curs. De anul viitor şi asigurările auto obligatorii se vor scumpi. Cifrele vehiculate de asiguratori ajung şi la majorări de 50 la sută şi chiar de 100%.
Curentul electric s-ar putea scumpi de asemenea. Unii furnizori au început negocierile cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei privind o maorare a tarifelor, de la începutul anului, cu 9 procente. Preţul plătit de consumatorii casnici pentru gazele naturale ar putea fi menţinut de la 1 ianuarie în ciuda solicitărilor de majorare venite din partea companiilor de furnizare şi distribuţie a gazelor.
Scumpirile la ţigări se amână, cel puţin pentru începutul de an, dar până la finalul lui 2009 un pachet de ţigării va costa cu 20 de bani mai mult. Şi băuturile vor avea preţuri mai piperate anul viitor. Cu cât băutura conţine mai mult alcool, cu atât influenţa noului curs în preţ va fi mai mare.
Antena 3

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close