Antena 3 CNN Externe Stare de calamitate în Chile, după un cutremur cu magnitudinea de 8,8 (VIDEO)

Stare de calamitate în Chile, după un cutremur cu magnitudinea de 8,8 (VIDEO)

Stare de calamitate în Chile, după un cutremur cu magnitudinea de 8,8 (VIDEO)
Sursa foto: cutremur
27 Feb 2010   •   09:48

Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă, în Oceanul Pacific, în apropiere de coasta chiliană, au anunţat autorităţile americane.

Preşedintele Michelle Bachelet a declarat că cel puţin 122 de oameni şi-au pierdut viaţa în cutremurul cu magnitudinea de 8,8 din Chile. Oficialii încearcă acum să îi salveze pe cei prinşi sub dărâmături. Specialiştii spun că seismul este unul dintre cele mai mari din ultimii 25 de ani. Preşedintele Bachelet a declarat "stare de calamitate" în Chile.

Seismul de 8,8 grade a avut loc lângă un oraş cu 200.000 de locuitori. Mai multe clădiri s-au prăbuşit în zona epicentrului. Martorii oculari susţin că seimsul a fost foarte puternic şi a durat între 10 şi 30 de secunde.

Epicentrul cutremurului, care s-a produs la ora 08:34, a fost localizat la 91 de km nord de oraşul chilian Conception şi 42 de km vest de oraşul Cauquenes, tot din Chile, la o adâncime de 50 de km.

Autorităţile americane au extins alerta de tsunami la America Centrală şi Polinezia Franceză, după ce aceasta a fost anunţată pentru coasta chiliană, zona antarctică, Columbia, Panama, Ecuador, Columbia şi Costa Rica. În plus, Japonia a emis o alertă de tsunami pentru coastele sale de la Oceanul Pacific, în urma acestui cutremur, potrivit serviciilor meteorologice nipone.




Un alt cutremur cu magnitudinea de aproximativ 7,2 pe scara Richter a avut loc, vineri, în Japonia.

Potrivit Centrului Seismic Euro - Mediteranean, seismul s-a produs la ora locală 05:31 (22:31, ora României), la o adâncime de circa 10 kilometri.

În urma seismului a fost emisă alerta de tsunami, ridicată sâmbătă dimineaţă de autorităţile japoneze.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în insulele Ryukyu, la aproximativ 80 de kilometri de Naha, capitala insulei.

Află mai multe detalii despre cutremurele care au loc zilnic, în toată lumea

Cutremurul devastator din Haiti, produs pe 12 ianuarie, a avut o magnitudine de 7 pe scara Richter. Potrivit celui mai recent bilanţ, peste 200.000 de oameni au murit în urma acelui seism şi mai mult de un milion de persoane au rămas fără locuinţă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cutremur Chile tsunami magnitudine
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close