Antena 3 CNN Externe Iran ar putea anula acordul nuclear dacă sunt adoptate sancţiunile ONU

Iran ar putea anula acordul nuclear dacă sunt adoptate sancţiunile ONU

Iran ar putea anula acordul nuclear dacă sunt adoptate sancţiunile ONU
Sursa foto: iran nuclear
21 Mai 2010   •   23:03

Iran ar putea anula acordul cu Turcia şi Brazilia de a transfera o parte din uraniul său îmbogăţit în străinătate dacă ONU prin Consiliul de Securitate aprobă un nou set de sancţiuni contra sa, declara un membru al parlamentului.
În acelaşi timp, un oficial rus a confirmat că Iran va inaugura un mult întârziat reactor nuclear construit de Rusia, ceea ce va alimenta temerile Occidentului că republica islamică va deveni curând putere înarmată nuclear.
Serghei Kirienko, şeful corporaţiei nucleare de stat ruse, Rosatom Corp, declara jurnaliştilor că reactorul de la Bushehr va fi deschis în august.
Rusia este unul din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate care au aprobat proiectul de rezoluţie pentru un nou set de sancţiuni.
Iran ar putea renunţa la înţelegerea de a transfera 1200 kg din uraniul slab îmbogăţit, dacă rezoluţia este aprobată, sublinia parlamentarul Mohammad Reza Bahonar .
Rezoluţia consideră ca prea puţin şi prea târziu acordul surpriză parafat de Teheran cu Brazillia şi Turcia de a trimite uraniu slab îmbogăţit peste hotare în schimbul unor pile de combustibil nuclear pentru centrul medical.
Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva declara, joi, că Iran a arătat disponibilitatea de a negocia şi alte state trebuie să facă acelaşi lucru.
"Iran, care a fost prezentat lumii ca diavolul... a stat la masa negocierilor. Vreau să văd şi alţii făcând la fel," cerea Lula .
În plus, în cadrul unui efort ca Iranul să dovedească că este serios, ministrul rus de Externe a cerut Teheranului să trimită detaliile pactului către AIEA.
Diplomaţii occidentali cred că Brazilia, Turcia sau Liban nu vor sprijini rezoluţia şi speră la 10-12 voturi în favoarea acesteia din organsimul de 15.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close