Antena 3 CNN Externe Mafia, în criză financiară. Mulţi mafioţi au ajuns să ceară ajutor de şomaj

Mafia, în criză financiară. Mulţi mafioţi au ajuns să ceară ajutor de şomaj

Mafia, în criză financiară. Mulţi mafioţi au ajuns să ceară ajutor de şomaj
Sursa foto: Mafie
25 Ian 2009   •   10:17

Mulţi dintre membrii organizaţiilor mafiote din Japonia sau Italia au ajuns să ceară ajutoare de la stat. În Japonia, membrii organizaţiei Yakuza au cerut deja indemnizaţii de şomaj sau chiar pensii de invaliditate. Criza a lovit şi mafia italiană, Cosa Nostra fiind constrânsă să reducă la jumătate lefurile membrilor săi.
Considerată una dintre cele mai bogate organizaţii criminale din lume, Yakuza este, totuşi, puternic afectată de criza financiară. Afacerile sale, prospere altădată, se văd acum serios ameninţate. Mafioţii se plâng că sumele colectate din taxele de protecţie sunt din ce în ce mai mici, iar concesionările de contracte au dispărut. De aceea, conducătorii temutei mafii japoneze nu-şi mai permit să plătească salariile celor peste 90.000 de angajaţi şi încearcă să mai reducă din cheltuieli.
Presa internaţională susţine că mafioţii au cerut ajutoare din fonduri publice. Pentru a beneficia de asistenţa socială, unii dintre ei au declarat că au fost excluşi din Yakuza şi că nu îşi pot găsi un loc de muncă. Autorităţile japoneze au interzis însă să se mai acorde indemnizaţii membrilor mafiei şi încearcă să recupereze din cele trei milioane de euro acordate deja.
Până nu demult, cifra anuală de afaceri a organizaţiei mafiote era de peste 11 miliarde de euro, dar falimentul unor bănci din Japonia a făcut ca o mare parte din aceste sume să se piardă.
Nici confraţii din mafia italiană nu o duc prea bine în vremurile de criză. Presa din peninsulă relatează că temuta organizaţie Cosa Nostra a fost nevoită să reducă drastic lefurile membrilor săi. Cei din ierarhiile inferioare, care câştigau până de curând peste 3.000 de euro pe lună, primesc acum doar 500.
Criza a tăiat şi din indemnizaţiile capilor mafiei. Un şef de clan este recompensat în prezent cu 1.500 de euro, faţă de 40.000 de euro cât primea anul trecut.
Antena 3

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close