Antena 3 CNN Externe Proteste în America de Sud: Fermierii au ieşit în stradă, profesorii continuă greva generală

Proteste în America de Sud: Fermierii au ieşit în stradă, profesorii continuă greva generală

Proteste în America de Sud: Fermierii au ieşit în stradă, profesorii continuă greva generală
20 Mai 2010   •   23:47

Fermierii au ieşit pe străzi, în Columbia, nemulţumiţi de un acord semnat cu Uniunea Europeană. Producătorii locali de lapte spun că preţul mic al laptelui praf importat din UE îi va aduce la sapă de lemn. În Bolivia, mii de profesori din şcolile de stat continuă greva generală începută cu 2 săptămâni în urmă. Cadrele didactice sunt nemulţumite de salariile mici şi spun că nu mai au cu ce să-şi hrănească familiile.

Mii de profesori din întreaga ţară au participat la un marş de protest în capitala boliviană La Paz.Cadrele didactice cer majorarea salariilor cu mai mult de 5 procente, atât cât a aprobat Guvernul. Profesorii spun că banii nu sunt suficienţi în contextul creşterii inflaţiei din ţară.

Sute de părinţi nemulţumiţi au ieşit la rândul lor pe străzi. Ei le-au cerut profesorilor să revină la catedre. Poliţia a fost nevoită să intervină pentru împiedica violenţele.

Proteste au avut loc şi în Columbia. Fermierii sunt nemulţumiţi de acordul comercial dintre UE şi Columbia, în urma căruia ţara va importa lapte din UE la preţuri mici. Ei spun că nu este corect faţă de producătorii locali, în condiţiile în care laptele de import este subvenţionat de guvernele europene. Această înţelegere, spun ei, va însemna falimentul fermierilor locali.

Potrivit noului acord, ţările europene vor putea exporta în Columbia, într-o primă fază, maxim 4 mii de tone de lapte praf anual. Cantitatea va creşte în următorii 17 ani, ajungând la 10.000 de tone anual.

Antena 3




×
Subiecte în articol: protest America de Sud fermieri profesori
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close