Antena 3 CNN High Tech Primul tronson al reţelei prin fibră optică, NetCity, dat în folosinţă din decembrie

Primul tronson al reţelei prin fibră optică, NetCity, dat în folosinţă din decembrie

Primul tronson al reţelei prin fibră optică, NetCity, dat în folosinţă din decembrie
18 Noi 2008   •   17:05

Un prim tronson al reţelei metropolitane de telecomunicaţii prin fibră optică a Capitalei, NetCity, va fi finalizat până în decembrie, având o lungime de cinci kilometri, a anunţat Alexandru Radu, director executiv Direcţia Coordonare, Reglementare, Infrastructură din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.
"NetCity nu stagnează, până la sfârşitul lunii se va finaliza etapa iniţială. Se va da în funcţiune primul tronson funcţional. Începând din luna ianuarie se demarează proiectul în forţă", a declarat Alexandru Radu, pentru Mediafax, la Convenţia de Comunicaţii prin Cablu. Potrivit acestuia "primul tronson funcţional va cuprinde perimetrul Bulevardul Dacia, Decebal, Mihai Bravu, Burebista şi se va închide la Piaţa Alba Iulia. Sunt vreo cinci kilometri", a precizat Alexandru Radu.
Acesta a spus şi că în acest moment există 40 de kilometri canalizaţi din NetCity, însă este funcţional doar primul tronson, de 5 kilometri. Restul suprafeţei s-a făcut odată cu modernizarea arterelor, pentru a nu se mai sparge încă o dată arterele asfaltate, a spus Alexandru Radu.
"La începutul lunii decembrie, cei care doresc (operatorii de cablu, n.r.) pot să pătrundă în NetCity. Tronsonul este realizat până la fiecare număr poştal. Aşa cum este un tablou electric la fiecare intrare în bloc, aşa va fi un tablou de telecomunicaţii, care permite fiecărui abonat din bloc să apeleze la orice operator doreşte", a explicat Alexandru Radu.
Astfel, "fiecare operator de cablu poate să intre în reţea şi, dacă îşi găseşte un anumit client, acel client poate să apeleze la el şi să renunţe la altul. Se deschid porţile pieţei reale de servicii de telecomunicaţii pe piaţă, care pe unii îi sperie, pe alţii îi încântă, alţii se fac că se sperie, că ştiu că oricum nu pot fi afectaţi", a precizat Alexandru Radu.
Primăria Municipiului Bucureşti va trage primele concluzii privind opţiunile tehnice alese şi va găsi soluţii, în cazul în care apar disfuncţionalităţi, după ce va fi inaugurat primul tronson funcţionabil din NetCity. De asemenea, din decembrie va începe "numărătoarea inversă" pentru NetCity. Este vorba despre cele 18 luni în care trebuie implementat proiectul de realizare a reţelei metropolitane de telecomunicaţii prin fibră optică a Bucureştiului. "Dacă condiţiile meteo nu permit, s-ar putea să se mai lungească puţin. În orice caz, cabliştii doresc lungirea acestui termen", a spus Alexandru Radu.
NetCity este un proiect prin care cablurile de reţele aeriene existente în prezent la nivelul Capitalei vor fi transferate în subteran.
Prin NetCity vor fi posibile viteze de 1 Gbites/sec, fiind oferită siguranţă la exploatarea maximă, cu trei posibilităţi de funcţionare în caz de întreruperi. Magistrala va fi realizata pe bucle functionale locale şi va permite interconectarea tuturor instituţiilor publice, dar şi a zonelor de interes public cum sunt şcolile, primăriile, poliţia, gradiniţele sau spitalele.
Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close