Antena 3 CNN Externe Cristian Diaconescu: Cerem public Chişinăului să înceteze abuzurile împotriva cetăţenilor români

Cristian Diaconescu: Cerem public Chişinăului să înceteze abuzurile împotriva cetăţenilor români

Cristian Diaconescu: Cerem public Chişinăului să înceteze abuzurile împotriva cetăţenilor români
Sursa foto: diaconescu
29 Mar 2009   •   15:11

Ministerul român de Externe a cerut explicaţii Chişinăului în legătură cu oprirea cetăţenilor români la graniţă, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns oficial. În consecinţă, ministrul Cristian Diaconescu a spus că se vede nevoit să ceară public şi oficial încetarea abuzurilor comise asupra cetăţenilor români, membri ai Uniunii Europene. Autorităţile vamale româneşti au declarat că motivele invocate de vameşii moldoveni sunt diverse - de la asigurarea medicală, până la lipsa unei invitaţii de la o persoană din Republica Moldova.

În pofida sesizărilor Ministerului de Externe, autorităţile de la Chişinău păstrează tăcerea. Potrivit Ministrului, de la autorităţile moldovene nu a venit nicio explicaţie referitoare la faptul că peste 200 de cetăţeni români au fost întorşi de la graniţă, în ultimele zile.

Diaconescu avertizează că astfel de incidente nu fac decât să îndepărteze Republica Moldova de Uniunea Europeană. În plus, ele vor fi înregistrate în baza de date, care după 5 aprilie va stabili caracterul democratic sau nu al regimului de la Chişinău.

Printre cei cărora nu li s-a permis intrarea pe teritoriul Republicii Moldova se află membrii unor delegaţii de la Consiliile Judeţene din Iaşi şi Vaslui, dar şi tineri care doreau să sărbătorească în ţara vecină Ziua Unirii Basarabiei cu România, sau artişti. Cântăreaţa Anda Adam şi membrii formaţiei Class au fost împiedicaţi să meargă într-o localitate de lângă Chişinău unde urmau să susţină un concert în aer liber.

Vameşii moldoveni invocau diverse motive pentru oprirea românilor, cum ar fi lipsa unei adeverinţe medicale sau a unei invitaţii din partea unui cetăţean moldovean.

Mulţi dintre cei întorşi din drum de vameşi au depus plângeri oficiale atat la ambasada Republicii Moldova din Bucureşti cât şi la Ministerul Afacerilor Externe.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Cristian Diaconescu cetateni romani
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close