Antena 3 CNN Actualitate Ion Bazac: România se află, de fapt, la nivelul 5 de alertă de gripă porcină

Ion Bazac: România se află, de fapt, la nivelul 5 de alertă de gripă porcină

Ion Bazac: România se află, de fapt, la nivelul 5 de alertă de gripă porcină
12 Iun 2009   •   22:54

?România nu este la nivelul 6 de alertă în privinţa gripei porcine, dar dacă OMS decide să trecem la nivelul 6 trebuie să respectăm decizia, deşi noi în mod real suntem în faza 5 sau faza 5A?, a declarat, vineri, Ion Bazac, la Antena 3 Special. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat nivelul de alertă de la 5 la 6 în cazul gripei porcine, consfinţind astfel oficial pandemia de gripă porcină. Faza a şasea arată că virusul A H1N1 a ajuns la o răspândire largă. Severitatea acestuia este, încă, moderată, potrivit specialiştilor.

Ministrul Sănătăţii susţine însă că pandemia de gripă porcină nu reprezintă un motiv de alarmare pentru români. Oficialul a precizat şi care sunt motivele pentru care OMS a ridicat nivelul de alertă la cel maxim.
?OMS trebuie să fie pregătită deoarece pe măsură ce evoluează virusul este mai rapid?, a explicat Ion Bazac.

De asemenea, ?din punct de vedere ştiinţific şi epidemiologic, trecerea la nivelul 6, de pandemie, înseamnă un anume tip de mobilizare epidemiologică. Măsurile pe care România şi ţările europene le-au luat sunt deja corespunzătoare fazei 6, nu înseamnă nimic în plus?, a precizat Bazac.

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că situaţia din România este sub control iar populaţia nu are de ce să se îngrijoreze. ?Viaţa trebuie să decurgă absolut normal, populaţia nu trebuie să fie afectată. Totul este sub control - cazurile existente le putem trata fără probleme?, a mai spus Ion Bazac.

Vineri a fost depistat în Capitală un nou caz de gripă AH1N1. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 37 de ani, care s-a întors din Canada pe data de 10 iunie. Acesta este cel de-al 12 caz de gripă porcină depistat până acum în România.

Ministerul Sănătăţii a realizat un plan naţional de măsuri care trebuie luate în caz de pandemie. Ion Bazac a anunţat că vor fi distribuite măşti pentru poliţiştii de frontieră şi personalul medical care vin în contact cu persoane din Statele Unite, Canada şi Mexic, ţări afectate mai grav de virusul AH1N1.

Planul naţional mai prevede asigurarea fondurilor necesare pentru producţia vaccinului gripal cu tulpina pandemică. Totodată, trebuie achiziţionate echipamente necesare secţiilor de terapie intensivă dar şi a ambulanţelor pentru transportul special al pacienţilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close