Antena 3 CNN Actualitate Proteste pe marginea salarizării unice: Ghişeele consulatelor din străinătate ar putea fi închise

Proteste pe marginea salarizării unice: Ghişeele consulatelor din străinătate ar putea fi închise

Proteste pe marginea salarizării unice: Ghişeele consulatelor din străinătate ar putea fi închise
04 Sep 2009   •   14:28

Ghişeele consulatelor României din străinătate ar putea fi închise luni, în semn de protest faţă de salariile stabilite prin grila unică. Funcţionarii anunţă şi proteste, tot pentru luni. Pe lista nemulţumiţilor rămân şi magistraţii.

Guvernul a trimis deja la parlament documentele pentru declanşarea procedurii de asumare a răspunderii, dar proiectele nu sunt nici acum gata. Vineri, sindicatele au mers din nou la Ministerul Muncii pentru negocieri.

Funcţionarii Ministerului de Externe nu acceptă salariile stabilite prin noua lege unică. Valeriu Smadu, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Funţionarilor Publici, susţine că funcţia de consul general a dispărut din noua grilă de salarizare. În plus, susţine Smadu, există mai multe inadvertenţe în privinţa salariilor funcţionarilor.



Dacă nu le vor fi soluţionate revendicările, aceştia ameninţă cu închiderea consulatelor.

Şi magistraţii rămân nemulţumiţi de grila unică. Aceştia ameninţă cu blocarea mecanismului justiţiei, dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe o Lege a salarizării unice care le va afecta veniturile.

Protestele vor continua până când Guvernul le va prezenta un proiect al Legii unice de salarizare care să le fie favorabil.

Potrivit noilor modificări, coeficienţii de salarizare pentru magistraţi au crescut cu până la 1,3 salarii minime pe economie.

Salariile pentru judecătorii cu grad de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie s-au stabilit între 5.005 lei şi 6.770 lei. Un judecător de Curte de Apel sau un procuror de acelaşi grad vor beneficia de un salariu minim în plus faţă de vechea variantă a grilei.

Antena 3

×
Subiecte în articol: protest MAE functionari
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close