Antena 3 CNN Actualitate România, somată să plătească 3 milioane de dolari pentru o aterizare ratată în 2006 pe aeroportul Băneasa

România, somată să plătească 3 milioane de dolari pentru o aterizare ratată în 2006 pe aeroportul Băneasa

România, somată să plătească 3 milioane de dolari pentru o aterizare ratată în 2006 pe aeroportul Băneasa
Sursa foto: avion
03 Feb 2010   •   20:28

Statul român e bun de plată. Şapte firme internaţionale de asigurări cer despăgubiri de trei milioane de dolari în urma unui accident aviatic petrecut pe aeroportul din Băneasa acum aproape patru ani. Autorităţile române nu au fost în stare să termine până acum ancheta care să stabilească vinovaţii: personalul aeroportului sau pilotul.

S-a întâmplat pe 14 iunie 2006. La 14.30. Şi s-a aflat trei ore mai târziu că piloţii avionului Learjet 60 au pus roţile pe pământ ceva mai devreme. Avionul a ieşit în lateral şi a rulat forţat, pe iarbă, cam 700 de metri. Trenul de aterizare s-a rupt şi avionul s-a oprit, pe burtă, cu botul în copaci.

Echipajul austriac format din trei persoane şi omul de afaceri israelian, care venea la Bucureşti nu au păţit nimic. Dar s-au speriat.

În acţiunea începută la tribunal, avocaţii asiguratorilor spun că turnul de control nu l-ar fi anunţat pe pilot că pista e în reparaţii. Avionul a lovit o grămadă de materiale de construcţii şi a suferit avarii serioase.

Pompierii şi salvarea au ajuns imediat la avion. I s-a scos kerosenul. Şi o anchetă a început imediat. Nu s-a terminat nici până azi. Compania care deţine avionul şi-a încasat banii de la asiguratori şi aceştia au dat, acum, în judecată statul român. Cer daune de trei milioane de dolari şi o dobândă.

Autorităţile române spun că pilotul nu s-a informat înainte de cursă, că la Baneasa, nu e disponibilă toată pista. Dar ancheta care să stabilească cine e vinovat nu e gata după atâta timp. Firmele de asigurări îşi vor banii înapoi. Şi am putea fi puşi în situaţia, fiecare dintre noi, să plătim daunele cerute de acestea.

Nu e singura poveste tristă în legătură cu acest avion. La opt luni după accident, unul dintre cele mai mari avioane din lume, Antonov 124, a venit la Băneasa să-l ia şi la plecare s-a înţepenit în două aeronave aflate pe platformă.

Antonovul 124 a plecat, în cele din urmă, dar imaginile cu drumul lui sinuos spre pistă au rămas în amintirea tuturor. La fel şi cele cu micuţul avion care a ajuns între copaci şi nu pe platforma aeroportului.



Observator

×
Subiecte în articol: aterizare baneasa aeroport
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close