Antena 3 CNN Actualitate ZDF: Deşi ilegal, în România traficul cu ovule este o afacere înfloritoare (VIDEO)

ZDF: Deşi ilegal, în România traficul cu ovule este o afacere înfloritoare (VIDEO)

ZDF: Deşi ilegal, în România traficul cu ovule este o afacere înfloritoare (VIDEO)
Sursa foto: ovule
01 Feb 2010   •   20:36

Scandalul de la clinica de fertilizare Sabyc nu a oprit traficul cu ovule din România. Un reportaj făcut de televiziunea germană ZDF dezvăluie o afacere ilegală, dar înfloritoare. Jurnaliştii germani au mers sub acoperire în clinici din Bucureşti, au discutat cu donatoare, dar şi cu "mijlocitoarele" care le racolează în schimbul banilor.

ZDF a mers pe urmele afacerii cu ovule, de la o informaţie - aceea că tot mai multe cupluri infertile germane vin în România pentru a-şi împlini visul de a avea moştenitori.

Dorinţa de a avea un copil aduce perechile În România, ţara din Uniunea Europeană. În Bucureşti, există o clinică medicală care oferă astfel de servicii în schimbul unei sume de bani, spun cei de la ZDF.

Donatoarele de ovule sunt tinere, sănătoase şi cu înfăţişare plăcută. Clinica acceptă numai studente de la care cere discreţie totală. Jurnaliştii de la ZDF au găsit-o pe una dintre ele. La început, femeia de 24 de ani a donat ovule, acum recrutează alte donatoare.

?Deja m-am dus toate prietenele iar acum vin şi prietenele prietenelor. Trebuie să văd ce fel de fată este, cum arată, să nu fie supraponderală. Nu trebuie să fie mici. Iar pe parcursul tratamentului am în vedere dacă s-a făcut tratamentul, la ce oră vor avea operaţiile? spune femeia, care încasează 150 de euro, pentru fiecare fată, ca mediator. Anastasia are deja la activ 15 recrutări de succes.

Legea română înterzice donarea de ovule în schimbul unor sume de bani. Deşi în urma unor raiduri ale poliţiei câteva clinici din Bucureşti au fost închise, afacerea ilegală cu ovule merge mai departe.

Potrivit ZDF, cupluri din Israel, Germania sau Italia au plătit ovule cu 10-15.000 de euro. Donatoarele primeau 200 de euro. Avocaţii vorbesc de un câştig al clinicii de peste 30 de milioane de euro.

Jurnaliştii de la ZDF au aflat direct de la traficanţii de ovule cum poate fi ocolită legea.

?Echipa noastră a găsit o asistentă care racolează tinere în Bucureşti şi le trimite la o clinică în Cipru, unde legislaţia nu e foarte clară. Tinerele sunt duse într-un voiaj şi sunt cazate într-un hoteluri de lux din apropierea clinicii. Fiecare primeşte după intervenţie 600 de euro? spun aceştia.

Reportajul ZDF dezvăluie că multe dintre româncele care acceptă să doneze ovule nu ştiu că îşi riscă sănătatea. Pentru toate însă este un mod de a obţine bani.



Observator

×
Subiecte în articol: trafic
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close