Antena 3 CNN Externe Cercetătorii au descoperit motorina care creşte în copac

Cercetătorii au descoperit motorina care creşte în copac

Cercetătorii au descoperit motorina care creşte în copac
04 Noi 2008   •   09:11

O ciupercă de copac ar putea oferi combustibil ecologic ce poate fi pompat direct în rezervoarele maşinilor, spun oamenii de ştiinţă americani. Organismul, descoperit în jungla din Patagonia, produce în mod natural un amestec de chimcale ce este foarte asemănător cu motorina.
?Acesta este singurul organism care s-a descoperit că produce o asemenea combinaţie de substanţe?, declara Gary Strobel, biolog al Universitaţii Montana, cel care a condus cercetările.
În principiu, biocombustibilul este un înlouitor atractiv al celui fosi. UE a stabilit un obiectiv pentru biocombustibil de 5,75% până în 2010 şi 10% - 2020. Cu toate acestea, criticii apreciază că actualele forme de biocombustibil abia dacă reduc emisiile de gaze cu efect de seră, dar produc creşterea preţului la mâncare şi defrişări. Producerea de biocombustibil sustenabil este un nou obiectiv, iar acum experţii se apropie. Ciuperca, numită Gliocladium roseum, creşte în interiorul ulmului (Eucryphia cordifolia) în Patagonia de nord, şi produce o serie de molecule de hidrocarbon ce practic sunt identice cu compu;ii din combustibilul fosil. Detaliile studiului vor fi publicate numărul din noiembrie al revistei ?Microbiology?.
Multe organisme simple, precum algele, produc chimicale similare hidrocarburilor, dar potrivit lui Strobel, nici una nu produce compusul exploziv de asa mare energie precum ciuperca aceasta. Un alt avantaj al ciupercii este că mănâncă celuloza, compusul ce reprezintă mare parte din materia organică ce acum este aruncată. Covertirea acestei plante în producătoare de combustibil este acum un nou obiectiv.
Antena3.ro

×
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close