Antena 3 CNN Actualitate 1 mai în "Epoca de Aur": Manifestaţii pe marile bulevarde şi coloane de muncitori în ţinute festive (VIDEO)

1 mai în "Epoca de Aur": Manifestaţii pe marile bulevarde şi coloane de muncitori în ţinute festive (VIDEO)

1 mai în "Epoca de Aur": Manifestaţii pe marile bulevarde şi coloane de muncitori în ţinute festive (VIDEO)
01 Mai 2010   •   11:20

Mititei, distracţie, o plimbare pe plajă sau petreceri până în zori de zi. Cam aşa se petrece acum de 1 mai. În urmă cu 20 de ani lucrurile au stat altfel. Manifestările pe principalele bulevarde ale oraşelor din ţară şi coloanele de muncitori în ţinute festive erau principalele atracţii. Toate evenimentele erau organizate pentru ca 1 Mai Muncitoresc să nu treacă neobservat.

În perioada regimului comunist, de 1 Mai, autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ţinute festive fiind nevoite să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe. Întreaga naţiune aducea un omagiu conducătorilor şi partidului comunist.

Ziua de 1 Mai era liberă doar formal. Toată lumea trebuia să participe la manifestări. Defilările în uniforme şi cântecele patriotice după modelul nord-corean erau principalele atracţii.

Manifestaţiile de 1 Mai erau pregătite cu mult timp înainte. Participanţii, muncitori şi elevi, repetau luni de zile dansurile, cântecele patriotice şi mărşăluitul pe stadioane.

Guvernul Groza a organizat, în 1945, "Primul 1 Mai liber", iar muncitorii au primit liber în ziua respectivă. A fost organizată o mare manifestaţie şi o paradă în Piaţa Victoriei. Pentru prima oară, lucrătorii din industria aeronautică au raportat că "sărbătoresc prin muncă". Astfel au fost inaugurate "întrecerile socialiste".



Antena 3


×
Subiecte în articol: 1 mai comunism
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close