Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Val de lovituri pentru DNA din partea instanțelor. Reținuți și hărțuiți în dosare fără probe

100 de minute: Val de lovituri pentru DNA din partea instanțelor. Reținuți și hărțuiți în dosare fără probe

100 de minute: Val de lovituri pentru DNA din partea instanțelor. Reținuți și hărțuiți în dosare fără probe
20 Apr 2017   •   16:48

Val de lovituri încasate de DNA de la diverse instanţe din ţară. Unele chiar în dosare celebre. Oameni care au fost târâţi în noroi, reţinuţi, unii chiar arestaţi, oricum hărţuiţi timp de ani de zile și abia acum află de la instanță că DNA a greșit.

Andreea Sava face o scurtă sinteză a celor mai recente dosare:

15 APRILIE 2017

- Tribunalul Arad a returnat la DNA un dosar în care erau anchetați mai mulți polițiști de frontieră care au fost ridicați de procurori pe 19 ianuarie. Instanţa a constatat nelegalitatea şi nulitatea ordonanţelor prin care DNA a autorizat folosirea mai multor investigatori sub acoperire şi a unui colaborator cu identitate reală, nelegalitatea ordonanţei de punere în mişcare a urmăririi penale şi a actului de sesizare a instanţei.

La data de 19 ianuarie,17 poliţişti de frontieră şi un inspector anti-fraudă au fost reținuți şi acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă. Instanţa a decis arest doar pentru un inculpat, control judiciar în rest.

19 APRILIE 2017

Fostul primar PNL al Bacăului, Romeo Stavarache, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia. Stavarache a fost acuzat de tentativă de abuz în serviciu - fapta nu e prevăzută de legea penală sau nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de legea penală.

Alţi doi inculpaţi au fost achitaţi prin invocarea deciziei CCR. Cu toate acestea, sentința a fost dată la trei ani de la trimiterea în judecată. Dosarul fusese deschis de DNA în 2009, dar abia în iulie 2014 Romeo Stavarache a fost reținut și arestat.

- 6 APRILIE 2017

DNA a recunoscut abuzul propriei instituții. Florentina Mirică a dat ordonanță de clasare în dosarul în care erau anchetați patru judecători de la Oradea. În ordonanța de clasare se scrie clar: nu există probe.

În dosar erau vizate Florica Roman, față de care s-a arătat că nu există probe, acuzaţiile se bazează strict pe declaraţii, Denisa Vidican şi Raluca Beatrix Cucu, la care s-a constatat că nu s-a identificat nicio încălcare a legii, modalitatea de interpretare a unui rechizitoriu nu poate fi abuz în serviciu, exprimarea opiniei juridice într-o hotărâre judecătorească ţine de inamovibilitatea instanţei.

Alte dosare în care s-au dat achitări sau au fost întoarse de instanțe la DNA:

- DOSAR "PORTUL CONSTANŢA" - achitări definitve

- DOSAR "ANRE" - achitări definitive

- DOSAR "RUŞANU" - achitare

- DOSAR "ORBAN" - achitare

- DOSAR "OLGUŢA VASILESCU" - întors la DNA

- DOSAR "OPRESCU" - cerut înapoi de procuror

- DOSAR "MĂDĂLIN VOICU" - întors la DNA, interceptări anulate

- DOSAR "MIRCEA GOVOR" - întors la DNA, interceptări anulate


 

 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close