Antena 3 CNN Actualitate Mii de apeluri la 119, în primele zile de la deschiderea liniei de urgenţă pentru copii. "Fenomenul copiilor abuzaţi este mult mai amplu decât cel raportat"

Mii de apeluri la 119, în primele zile de la deschiderea liniei de urgenţă pentru copii. "Fenomenul copiilor abuzaţi este mult mai amplu decât cel raportat"

Linia 119 a fost deschisă de autorităţi în sprijinul copiilor care sunt victimele unui abuz, sau sunt neglijaţi în familie. Numărul scurt este 119 şi vine într-o perioadă în care România se confruntă cu tot mai multe cazuri de abuzuri. "Este un număr la care se acţionează în timp real şi este interconectat cu 112", a precizat consilierul de stat Mădălina Turza, în exclusivitate la Antena 3.

Mii de apeluri la 119, în primele zile de la deschiderea liniei de urgenţă pentru copii. "Fenomenul copiilor abuzaţi este mult mai amplu decât cel raportat"
Sursa foto: Cătălin Onofrei/Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    09 Ian 2022   •   16:02

Mădălina Turza, consilier de stat şi omul care coordonează acest proiect, a fost invitată la Antena 3, unde a vorbit despre cum va funcţiona proiectul amplu la care a muncit foarte mult.

Apelurile la numărul unic 119 vor fi gratuite

"Un exemplu concret, cel dramatic pe care l-am văzut, este genul de instrument care se adresează exact acestui tip de situaţii. Orice om, un vecin, o persoană necunoscută, un copil, un părinte, cineva din familie, poate apela numărul 119, la orice oră din zi sau din noapte pentru a sesiza cazuri de abuz, de neglijare sau de exploatare. Aici, operatorii de la cele 47 de direcţii de Protecţia Copilului din ţară vor răspunde non-stop şi vor vedea dacă e nevoie să trimitem în timp real o echipă mobilă, aşa cum s-a întâmplat în cazul micuţei de faţă, sau dacă este o situaţie care aduce atingere vieţii în momentul respectiv. Numărul care este interconectat cu 112 va sesiza autorităţile de aplicare a legii, în timp real.

S-au făcut mai multe traininguri cu operatorii cal center-ului din direcţiile de Protecţia Copilului, inclusiv de către specialiştii din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care au asigurat toată infrastrutura din spatele acestui număr, dar şi pregătirea lor este una specifică în domeniul Protecţiei Copilului.

"Este un număr la care se acţionează în timp real şi este interconectat cu 112"

Apelurile din grijă pentru copii, aşa se numeşte această linie telefonică. Vor fi preluate cu prioritate, pentru că ştim că e vorba de copii şi trebuie intervenit în timp real. Fie că vorbim de un cetăţean care vede pe stradă un copil agresat sau forţat să cerşească, fie că vorbim de un vecin care ştie că într-o familie alăturată se întâmplă lucruri în neregulă cu copilul sau copiii respectivi, pot apela acest număr de telefon.

"Este foarte important să ştim că numărul 119 se adresează spiritului civic al oamenilor"

Cred că trebuie să înţelegem că avem fiecare dintre noi o responsabilitate în acest sens.Există în toată Uniunea Europeană un astfel de număr pentru urgenţe de acest tip pentru copii şi iată că prin programul naţional Din grijă pentru copii elaborat pe parcursul anului precedent, în mandatul Guvernului Cîţu, avem acum acest număr care există la nivelul Uniunii Europene.

"Ideea acestui număr de telefon este de fi accesibil tututor oamenilor"

Înainte de a scrie pe Facebook este important să sunăm acolo unde instituţiile şi specialiştii pot interveni în timp real. În ultimele zile au fost nenumărate apeluri telefonice, ce e drept mai mult de verificare şi de testare a numărului. Oamenii au vrut să vadă cum funcţionează. În scurt timp, cu sprijinul specialiştilor de la STS vom ieşi cu statistici la zi şi cu cazuistică pe această problemă pentru că în România, fenomenul copiilor abuzaţi, maltrataţi, este mult mai mare decât cel raportat", a explicat consilierul de stat,  Mădălina Turza, duminică, în exclusvitate la Antena 3.

×
Subiecte în articol: linie de urgenţă copii copii bătuţi
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close