Antena 3 CNN Actualitate 149 de ani de la Unirerea principatelor. Iaşiul în sărbătoare

149 de ani de la Unirerea principatelor. Iaşiul în sărbătoare

149 de ani de la Unirerea principatelor. Iaşiul în sărbătoare
24 Ian 2008   •   07:58

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Tăriceanu, dar şi numeroşi politicieni participă joi la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 149 de ani de la Unirea Principatelor Române. În plus faţă de anii precedenţi, la manifestări vor participa şi oficiali de la Chişinău. Joi începând de la ora 11.00, la "kilometrul 0" al Iaşului vor avea loc o serie de manifestări dedicate aniversării a 149 de ani de la Unirea Principatelor Române: o paradă militară, un scurt ceremonial religios, o depunere de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, urmată de discursuri ale politicienilor prezenţi, care se vor prinde apoi în tradiţionala Horă a Unirii.

Primarul Chişinăului,Dorin Chirtoacă care ar fi trebuit să participe la festivităţi întrucât capitala Republicii Moldova se va înfrăţi cu Iaşiul, nu a mai ajuns la eveniment din cauza unui accident care a avut loc la Chişinău. Peretele unui bloc cu 5 etaje s-a prăbuşit în oraş. Din fericire, nu au fost victime.

Ordinea la manifestări va fi asigurată de zeci de jandarmi, poliţişti şi SPP-işti.

De asemenea, tot joi, Muzeul Unirii din Focşani îşi va redeschide porţile, după 10 ani în care au fost efectuate lucrări de restaurare.

Pentru finanţarea cheltuielilor de organizare a manifestărilor dedicate Unirii Principatelor, bugetele judeţelor Iaşi şi Vrancea au fost suplimentate cu 100.000, respectiv cu 50.000 lei. Sumele provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, conform unei hotărâri aprobate miercuri de Executiv.

Unirea Principatelor, numită şi Unirea cea mică, a avut loc pe 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost votat, unanim, domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti, de cele două camere ale deputaţilor, mai întâi de cea de la Iaşi, apoi şi de cea de la Bucureşti.

Antena 3

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close