Antena 3 CNN Actualitate 15 decembrie 1989. Evacuarea lui Tokes a marcat începutul revoltelor la Timisoara

15 decembrie 1989. Evacuarea lui Tokes a marcat începutul revoltelor la Timisoara

15 decembrie 1989. Evacuarea lui Tokes a marcat începutul revoltelor la Timisoara
15 Dec 2007   •   12:06

Au trecut 18 ani de la revoltele din Timişoara, care au declanşat Revoluţia din decembrie 1989. Totul a început odată cu decizia Tribunalului de a-l evacua din casa parohială pe episcopul reformat László Tõkés. Mişcările din Timişoara au fost caracterizate de posturile Radio Europa Liberă şi Vocea Americii ca fiind primele evenimente semnificative ale luptei anticomuniste din România.

Pe 10 decembrie 1989, la slujba de duminică, episcopul reformat László Tõkés îşi anunţa enoriaşii că în data de 15 decembrie va fi evacuat din casă, în urma unui ordin al Judecătoriei Timiş. Tokes îi cheamă să fie martori la eveniment. Timp de cinci zile, câţiva timişoreni au stat în faţa parohiei din Piaţa Sfânta Maria. În ziua de 15, aşa cum era programat, în faţa casei pastorului se adună lumea. În înghesuiala creată, un ofiţer de securitate este luat la bătaie. Oamenii au prins curaj şi au început să cânte, pentru prima dată, ?Deşteaptă-te române?. Imediat au apărut forţele de ordine şi au dispersat mulţimea, pentru a preveni un protest general. Era, însă, prea târziu. Scânteia fusese aprinsă.

O zi mai târziu a izbucnit un protest de amploare în Timişoara, ca răspuns la încercarea autorităţilor de a-l evacua pe pastor. Era, de fapt, un protest la adresa regimului politic. Acest moment este considerat începutul Revoluţiei din decembrie 1989.

O încercare de a organiza un miting împotriva regimului comunist are loc şi la Iaşi. În preajma zilei de 14 decembrie, ieşenii au găsit în cutiile poştale manifeste prin care erau chemaţi în Piaţa Unirii, pentru a demonstra împotriva dictaturii comuniste. Acţiunea a fost pornită de Frontul Popular Român. Pe 14 decembrie 1989, la ora 16.00, în Piaţa Unirii erau aproximativ 50 de ieşeni, printre aceştia fiind infiltraţi miliţieni, securişti, gărzi patriotice şi pompieri , care i-au arestat pe protestatari. Au fost eliberaţi câteva zile mai târziu, în 22 decembrie 1989.

Antena 3

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close