Antena 3 CNN Actualitate 20 mai: 18 ani de la primele alegeri libere de după Revoluţie (VIDEO)

20 mai: 18 ani de la primele alegeri libere de după Revoluţie (VIDEO)

20 mai: 18 ani de la primele alegeri libere de după Revoluţie <font color=red>(VIDEO)</font>
20 Mai 2008   •   09:42

Pe 20 mai se împlinesc 18 ani de când România a avut parte de primele alegeri libere, de după cel de-al doilea Război Mondial. Prezenţa impresionanată la vot a dat dovadă de faptul că oamenii erau încrezători, plini de entuziasm, de dorinţă de schimbare, dar mai ales de credinţa că votul fiecăruia va conta şi va transforma lumea într-una mai bună. În anii ce au trecut de atunci, prezenţa la vot şi entuziasmul românilor au scăzut treptat.

În urmă cu 18 ani, românii au avut şansa, din nou, să-şi exprime votul în mod liber şi democrat, după o lungă perioadă de comunism. La primele alegeri din România postcomunistă s-a consemnat o masivă participare la vot: 86%.

Imediat după revoluţie s-a înfiinţat Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională care a pregătit primele alegeri libere. Acestea au avut loc pe 20 mai 1990 şi au fost câştigate detaşat de Ion Iliescu şi Frontul Salvării Naţionale. Primul premier care a stat în fruntea Guvernului, după 1990 a fost Petre Roman.

Apariţia partidelor politice şi alegerile din mai 1990 reprezintă unul dintre succesele acelei perioade, aşa cum participarea foarte mare la vot exprima optimismul românilor pentru viitor. În 1991 a fost adoptată şi noua constituţie a României.

Această perioadă, însă, a fost şi una dintre cele mai agitate pe plan politic, economic şi social din istoria post-decembristă a ţării. Scăderea abruptă a nivelului de trai şi a puterii de cumpărare, şi creşterea inflaţiei şi a preţurilor sunt fenomene care au afectat o mare parte din populaţie. Au fost totodată motivele care au dus la primele demonstraţii ample de stradă, împotriva conducerii nou alese.



Antena 3

×
Parteneri
Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close