Antena 3 CNN Actualitate 21 decembrie - prima zi de revoluţie în Bucureşti

21 decembrie - prima zi de revoluţie în Bucureşti

21 decembrie - prima zi de revoluţie în Bucureşti
21 Dec 2007   •   07:39

21 decembrie este ziua când intră în scenă Bucureştiul. Nicolae Ceauşescu, sigur pe el după intervenţia televizată din seara precedentă şi convins că la Timişoara lucrurile se vor rezolva cu forţa, convoacă un miting de adeziune în Piaţa Palatului. Deşi controlat după toate tiparele propagandistice, mitingul degenerează într-un protest la adresa dictatorului. Evenimentul a fost scânteia care a provocat revolta în Capitală. Marea masă de oameni convocată chiar de Ceauşescu blochează centrul Bucureştiului. Condamnarea mişcării de la Timişoara se transformă într-o continuare a acesteia.

La mitingul spontan vin din ce în ce mai mulţi bucureşteni, se strigă lozinci anticeauşiste. Apar forţele de represiune: scutieri cu bastoane, tanchete, TAB-uri. Un vehicul militar intră direct în mulţime. Se ordonă foc. Manifestanţii se regrupează în apropierea restaurantului Dunărea, unde ridică şi o baricadă. Se dau lupte grele, deşi protestatarii nu sunt înarmaţi. Spre miezul nopţii, militarii străpung baricada, după care are loc un adevărat măcel: 49 de morţi, 463 de răniţi, 1245 de arestaţi.

În timpul luptelor de la Inter, Televiziunea Română difuzează mesaje de adeziune ale muncitorilor din ţară pentru politica ceauşistă. Focuri de armă continuă să se audă până la 3:00 dimineaţa, oră la care supravieţuitorii părăsesc străzile. Protestele reizbucnesc şi mai puternic a doua zi, pe 22 decembrie 1989, de data aceasta fără ca cineva să le mai poată opri.

Antena 3

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close