Antena 3 CNN Actualitate 400 de clădiri din Bucureşti, în pericol de prăbuşire la un cutremur

400 de clădiri din Bucureşti, în pericol de prăbuşire la un cutremur

400 de clădiri din Bucureşti, în pericol de prăbuşire la un cutremur
19 Feb 2008   •   08:45

Aproape 400 de clădiri din Bucureşti pot să cadă la primul cutremur de o intensitate mai mare de 7 pe scara Richter. Lucrările de reabilitare, însă, bat pasul pe loc. Bani ar fi, doar anul trecut au rămas necheltuite două milioane de lei. Edilii de la Primăria Generală se plâng că e criză de constructori specializaţi în reabilitări şi că nu se prezintă nimeni la licitaţii.

383 de clădiri din Capitală sunt încadrate în gradul I de risc seismic, dar până acum au fost consolidate doar 10. Anul trecut au fost returnate la bugetul de stat două milioane de lei, din lipsă de proiecte. Reprezentanţii ministerului Lucrărilor Publice susţin că România acordă facilităţi unice în Europa pentru consolidarea clădirilor.

Persoanele cu un venit sub cel mediu nu trebuie să plătească nimic pentru consolidare, în timp ce alte categorii de proprietari pot plăti în 25 de ani, în rate egale, fără a li se percepe dobândă. Suma alocată anul acesta pentru consolidări este de 8 milioane de lei, cu posibilitate de suplimentare.

Principala problemă a autorităţilor o constituie, însă, lipsa constructorilor care să realizeze lucrările de consolidare. O altă problemă o reprezintă şi spaţiile unde ar trebui mutaţi cei cărora li se consolidează casele. Lucrările au loc uneori cu proprietarii în interiorul locuinţei, în condiţiile în care o asemenea consolidare poate dura şi doi ani.

Consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat ar putea trece în subordinea primăriilor de sector. Propunerea a fost analizată luni, într-o şedinţă la care a participat prefectul Capitalei, ministrul Lucrărilor publice şi reprezentanţi ai comitetului pentru situaţii de urgenţă.

O decizie finală va fi luată în urma unei întâlniri cu primarii de sector ai Capitalei.

Antena 3

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close