Antena 3 CNN Actualitate 8% dintre copii au probleme de concentrare

8% dintre copii au probleme de concentrare

8% dintre copii au probleme de concentrare
24 Sep 2007   •   05:20

Numărul copiilor din România cu deficit de atenţie (ADHD) este în creştere, atrag atenţia psihiatrii. Deşi nu se cunosc date exacte, specialiştii apreciază că aproximativ 8% dintre copii au acest sindrom, caracterizat prin lipsa concentrării, impulsivitate şi hiperactivitate. Sindromul poate fi ereditar, dar şi cauzat de mediul social instabil, de un regim de viaţă incorect al mamei în timpul sarcinii, dar şi de alimentaţia copilului, spun medicii. Sindromul hiperkinetic şi de deficit de atenţie a fost subiectul principal în cadrul celui de-al şaptelea Congres al Societăţii Naţionale de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România.

Şi învăţătorul copilului poate să-i accentueze acestuia simptomele dacă îl marginalizează din cauza comportamentului său impulsiv, avertizează specialiştii. De asemenea, şi problemele în familie îl pot afecta pe micuţ, scrie Evenimentul Zilei. Fără tratament, 60% dintre simptomele de deficit de atenţie se păstrează, la maturitate cei mici dezvoltând ca adulţi reale probleme de adaptare sau tulburări depresive.

Cel mai des, sinuciderile în rândul copiilor sunt întâlnite la cei cu deficit de atenţie. Aproape 75% dintre tentativele de sinucidere întâlnite la copiii cu depresie combinată cu ADHD sunt şi reuşite, în comparaţie cu 15% la copiii care nu au acest sindrom, arată datele prezentate in cadrul Congresului Societăţii Naţionale de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania. Specialistii pun asta pe seama impulsivitatii caracteristice acestei afectiuni.

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close