Antena 3 CNN Actualitate 80% dintre ştampilele cu stema României sunt ilegale

80% dintre ştampilele cu stema României sunt ilegale

80% dintre ştampilele cu stema României sunt ilegale
21 Aug 2007   •   09:15

Majoritatea ştampilelor cu stema României folosite de autorităţile publice sunt ilegale, scriu jurnaliştii de la cotidianul ?Ziua?. În aceeaşi situaţie ar putea fi declarate toate actele pe care acestea au fost puse, fie că au fost emise de Guvern, Parlament sau de Judecătorii, mai spun ziariştii. Excepţie fac doar cei de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Apărării, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe care pot să îşi facă propriile însemne naţionale la tipografiile care le aparţin.

De fiecare dată când politicienii au luat decizia sa redenumească un minister, au trebuit comandate zeci de mii de ştampile. Fiecare birou ori sucursală a unui minister are nevoie de ştampilă pentru a oficializa actele necesare populaţiei sau pentru uz intern. Numărul mare al unităţilor subordonate acelor ministere care şi-au schimbat denumirea după luna aprile a acestui an implică, automat, şi cheltuirea unor bani care nu au fost prevazuţi în bugetul fiecărui minister în parte în anul fiscal de anul trecut.

În aceste cheltuieli intră şi banii alocaţi de autorităţile centrale şi locale pentru schimbarea panourilor de la intrarea în fiecare dintre Prefecturi, Primării, Inspectorate şcolare şi orice direcţie sau unitate regională subordonată respectivelor ministere. În consecinţă, redenumirea ministerelor a condus la cheltuirea unor sume importante de bani în alt scop decât cel programat iniţial.

Mai mult decât atât numeroase acte elaborate de acestea ar putea fi lovite de nulitate. Conform ziariştilor de la Ziua care citează o serie de surse guvernamentale, aproximativ 80% dintre ştampilele cu stema României sunt făcute în altă parte decât la Monetaria Statului. Conform legii, acest lucru este ilegal, dar cu toate acestea numeroase autorităţi publice, primarii, dar şi notarii comandă ştampile cu stema României de la firme private.

Procentul îngrijorător de mare al ştampilelor ilegale ar putea avea un efect dezastruos, spun jurnaliştii de la ?Ziua?. Toate documentele parafate cu ştampile făcute în altă parte decât la Monetăria Statului ar putea fi anulate. Chiar şi hotarârile judecătoreşti care au la bază astfel de documente pot fi contestate.

Antena 3

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close