Antena 3 CNN Actualitate "A avut iniţiative în modernizarea Ministerului Public". De ce întruneşte Tiberiu Niţu condiţiile necesare pentru a fi procuror general al Parchetului ICCJ

"A avut iniţiative în modernizarea Ministerului Public". De ce întruneşte Tiberiu Niţu condiţiile necesare pentru a fi procuror general al Parchetului ICCJ

"A avut iniţiative în modernizarea Ministerului Public". De ce întruneşte Tiberiu Niţu condiţiile necesare pentru a fi procuror general al Parchetului ICCJ
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    10 Mai 2013   •   17:08

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis, vineri, ministrului Justiţiei avizele pentru cei şase candidaţi propuşi în funcţiile de conducere de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT, propunerile de numire a acestora urmând să ajungă la preşedintele Traian Băsescu.

Tiberiu Niţu, propus pentru a doua oară procuror general, a primit aviz pozitiv pentru că a avut iniţiative în modernizarea Ministerului Public, a fost receptiv la criticile formulate de CSM la interviul din noiembrie 2012 şi va colabora cu echipa de conducere, arată CSM în motivarea deciziei.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a decis, joi, cu majoritate de voturi, acordarea avizului pozitiv în cazul lui Tiberiu Niţu a motivat că acesta "întruneşte abilităţile necesare funcţie de procuror general din punct de vedere al viziunii manageriale, al compatibilităţii acesteia cu viziunea celorlalţi procurori nominalizaţi în echipă şi al capacităţii personale de a urmări implementarea acestor obiective".

"Din analiza planului de management şi din răspunsurile la întrebările adresate de membrii Secţiei pentru procurori având în vedere criteriul de evaluare la referitor la cunoştinţele specifice funcţiei pentru care s-a propus de către ministrul Justiţiei avizarea numirii, Secţia pentru procurori reţine că domnul procuror Niţu Tiberiu Mihail a avut o serie de iniţiative în modernizarea Ministerului Public, a demonstrat receptivitate la criticile formulate de Secţia pentru procurori cu ocazia interviului din 22 noiembrie 2012, constatându-se totodată disponibilitatea sa de a colabora cu întreaga echipă propusă de ministrul Justiţiei pentru conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism", se arată în motivarea avizului pozivit dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Avizul dat lui Tiberiu Niţu în urma interviului din 8 mai a fost motivat de Secţia pentru procurori a CSM pe o pagină, în timp ce, după audierea acestuia din 22 noiembrie 2012, de la prima propunere în funcţia de procuror general al României, avizul negativ a fost motivat pe două pagini şi jumătate.

Mircea Badea, despre avizul pozitiv de la CSM dat lui Tiberiu Niţu: Traian Băsescu a zis "bine"

Membrii Secţiei pentru procurori a CSM arătau, în motivarea deciziei din 22 noiembrie 2012 că Tiberiu Niţu are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public.

Membrii Secţiei pentru procurori îi reproşau, în toamna anului trecut, lui Tiberiu Niţu că din proiectul său de management lipseşte "cu desăvârşire" orice perspectivă asupra "modului în care Ministerul Public se înscrie în sinergia instituţională, respectiv orice viziune asupra relaţionării cu celelalte instituţii implicate direct sau indirect în actul de justiţie".

Tiberiu Niţu mai era criticat, în decizia din 22 noiembrie 2012, şi pentru că, deşi recunoaşte că măsura delegării procurorilor de la parchetele de la nivelele superioare la parchetele de la nivelele inferioare, în vederea preluării de dosare, nu are un rezultat scontat, propune această măsură în locul uneia deja existente, care şi-a dovedit eficienţa.

Totodată, membrii Secţiei pentru procurori au reţinut atunci că Niţu nu a demonstrat cunoştinţe solide privind activitatea concretă a procurorilor din cadrul Parchetului ICCJ, susţinând că acesta nu cunoaşte "gradul de încărcătură al dosarelor/procuror la nivelul Parchetului ICCJ şi nici gradul de recuperate a prejudiciilor".

Tiberiu Niţu a fost audiat în 8 mai de Secţia pentru procurori a CSM, o zi mai târziu fiind emis avizul pozitiv pentru candidatura acestuia la funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Avizul CSM este consultativ, acesta fiind trimis la Ministerul Justiţiei, care va înainta şefului statului propunerea de numire a lui Tiberiu Niţu.

×
Subiecte în articol: Tiberiu Niţu
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close