Antena 3 CNN Actualitate A murit jurnalistul Max Bănuş

A murit jurnalistul Max Bănuş

A murit jurnalistul Max Bănuş
06 Feb 2008   •   20:18

Jurnalistul Max Bănuş a încetat din viaţă, în această seară, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Jurnalistul a făcut stop cardiac în timp ce se afla într-un taximetru. A fost dus la spital, dar în ciuda eforturilor medicilor, nu a mai putut fi salvat. Cunoscut ca unul dintre cei mai remarcabili ziarişti de la Europa Liberă, Max Bănuş şi-a început cariera jurnalistică la Sportul românesc.

Condamnat politic de Securitate, el a stat în închisorile comuniste, de unde a fost eliberat de o organizaţie americană. Prima oară a fost arestat în 1954, pentru o anchetă fotbalistică înternaţională. ?Am sunat, fără să ştie nimeni, 40 de antrenori din Occident, pentru un clasament în urma CM din '54. M-au ameninţat că mă omoară cu bătaia dacă nu-mi cer scuze. Am acceptat, ce era să fac??, a povestit Max Bănuş pentru Gazeta Sporturilor.

În 1958 a fost din nou arestat, pentru că ţinea discursuri împotriva regimului. Atunci a fost închis la Jilava, iar pe post de anchetatori erau chiar sportivi de la Dinamo. A primit opt ani de închisoare, însă a facut cinci. De acolo a ieşit pe targă. A fugit în Germania, unde a continuat să fie jurnalist, la Europa Liberă. Şi-a luat doctoratul în management în Radio şi Televiziune la Los Angeles şi a revenit în ţară în 1990, după căderea regimului care l-a hăituit atât.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close