Antena 3 CNN Actualitate A murit pictorul Sabin Bălaşa

A murit pictorul Sabin Bălaşa

A murit pictorul Sabin Bălaşa
01 Apr 2008   •   17:08

Doliu în lumea artiştilor. Pictorul Sabin Bălaşa a încetat din viaţă, marţi după-amiază, la Spitalul ?Sfânta Maria? din Bucureşti. În vârstă de 76 de ani, Bălaşa a suferit un stop cardio-respirator şi nu a putut fi resuscitat. Era bolnav de mai multă vreme de cancer. În ultimele luni de viaţă, era paralizat de la brâu în jos. Bălaşa a fost internat în cursul săptămânii trecute, în stare gravă, în clinica de chirurgie generală.

Luna trecută, medicii i-au extirpat o tumoare pulmonară de 30 de centimetri. Pictorul a fost operat atunci de medicii de la Constanţa, după ce mai mulţi specialişti din Bucureşti, Paris şi Beijing au refuzat să conducă o astfel de intervenţie chirurgicală.



Autor şi regizor de filme de pictură animată, dar şi scriitor, Sabin Bălaşa rămâne cunoscut ca unul dintre cei mai apreciaţi pictori din ţară. S-a născut pe 17 iunie 1932, în localitatea Dobriceni, din judeţul Olt. A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucureşti şi a făcut studii de specialitate la Sienna şi Perugia, Italia.

Printre cele mai apreciate lucrări ale sale sunt frescele de dimensiuni mari, precum cele care decorează interiorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Sabin Bălaşa a expus lucrări în ţară şi în mari oraşe ale lumii, printre care Roma, Stockholm şi Moscova. A luat numeroase premii şi distincţii în România, Italia şi Statele Unite şi a fost numit Cavaler al Artei în 1985 de Academia Bedriacense din Italia.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close