Antena 3 CNN Actualitate Scandal între autorități pe tema gestionării focarului din București. 75 de persoane au fost infectate într-un centru de bătrâni din Berceni

Scandal între autorități pe tema gestionării focarului din București. 75 de persoane au fost infectate într-un centru de bătrâni din Berceni

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) va face plângere penală împotriva DSP București pentru că nu a dispus testarea celor 479 de persoane (246 de angajați și 233 de beneficiari) ai Centrului Rezidențial Berceni, după ce aici au fost confirmate 75 de cazuri de coronavirus. Reacția vine după ce DSP a amendat Centrul cu 20.000 lei.

Scandal între autorități pe tema gestionării focarului din București. 75 de persoane au fost infectate într-un centru de bătrâni din Berceni
25 Mai 2020   •   18:22

DGASMB anunță că a dispus testarea angajaților și rezidenților prin resurse propii, deși aceasta era sarcina DSP

”În consecință, după ce a așteptat timp de trei zile ca DSP să efectueze testarea celor din Centrul Rezidențial din Berceni, pentru a urgenta procedura și pentru a suplini lipsa de reacție a DSP, DGASMB a efectuat testarea prin resurse interne deși, potrivit legislației în vigoare, personalul centrelor rezidențiale trebuie testat de către DSP, de două ori pe lună, iar beneficiarii trebuiau testați la apariția primului caz sau a simptomelor.”, anunță DGASMB într-un comunicat.

DGASMB informează că testarea celor 479 de persoane (personal și beneficiari) s-a efectuat vineri și sâmbată, după ce un beneficiar al centrului din Berceni a fost internat în spital pentru o afecțiune acută, moment în care a fost depistat pozitiv la infectarea cu noul coronavirus.

Toți cei 47 de beneficiari și 28 de angajati care au fost depistati pozitivi, sunt asimptomatici și au fost internati, în funcție de patologiile asociate, la mai multe spitale din București.

„La Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente – Berceni au fost intreprinse măsuri de siguranță sanitară, respectiv autoizolarea personalului la locul de muncă, revizuirea protocoalelor de siguranță medicală și decontaminarea incintelor cu substanțe puternic virucide. Menționăm că angajatii DGASMB au fost testați ultima oară în data de 9 mai, după finalizarea perioadei de autoizolare la locul de muncă, rezultatele fiind negative pentru tot personalul.”, se arată în comunicatul instituției.

Reacția vine după ce DSP a anunțat că focarul din centrul de bătrâni din Berceni a fost cauzat de neglijența personalului. Mai mult decât atât, DSP București a amendat conducerea centrului cu 20.000 de lei "pentru neinstituirea și neaplicarea de către personalul medico-sanitar și administrativ a măsurilor care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile".

×
Parteneri
Voucherele de alimente se taie pentru câteva categorii de români
x close