Antena 3 CNN Actualitate Adevărul din spatele roșiilor țuguiate. Sunt un adevărat pericol pentru sănătate

Adevărul din spatele roșiilor țuguiate. Sunt un adevărat pericol pentru sănătate

Chiar dacă roșiile românești au devenit un adevărat lux pentru români, aceștia se înghesuie în piețe, probabil de dorul unui gust adevărat. Iar tarabele sunt pline de roșii țuguiate.

Adevărul din spatele roșiilor țuguiate. Sunt un adevărat pericol pentru sănătate
Sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    06 Mai 2022   •   15:51

Fermierii susțin că acel ”moț” ar fi o anume caracteristică a unui soi bulgăresc, însă specialiștii susțin că totul este doar o minciună iar țuguiul indică faptul că roșiile au fost crescute forțat cu diverse chimicale.  

”Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, citat de Adevărul.  

Specialiștii susțin că cele mai multe roșii țuguiate provin din solarii sau grădini ale legumicultorilor care apelează la diferite substanțe potențial periculoase pentru a grăbi coacerea acestora și pentru a obține un preț mai mare.  

Una dintre aceste substanțe este Ethrel sau 2,4D, care a fost interzisă la un moment dat tocmai pentru că era folosită excesiv. 
  
 ”Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi. Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor”, spune Vânătoru. 

Din păcate, horticultorii spun că astfel de practici au ca efect deprecierea legumelor.  

”Se stropește planta sau se aplică la codiţă cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanțe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se produce o strangulare ce blochează alimentarea cu substanţe nutritive, cu hrană, a plantei, opreşte fructul din creștere şi grăbește coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preţ, să valorifice mai devreme recolta”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.    

Din păcate, astfel de roșii sunt extrem de căutate pentru gustul lor.  
 
”La o primă vedere, într-o roşie maturată forţat se observă un cep de lemn foarte pronunţat, nematurat. La consum, trebuie eliminat acest ţesut, pentru că nu e comestibil. De asemenea, în roşia secţionată se vede un ţesut diferit, verzui, în care nu prea găseşti seminţe, pentru că nu au timp să se dezvolte. Mai apar mici firișoare verzui, semn că s-au folosit diverse soluţii de forţare”, declară Costel Vânătoru.    

Cea mai bună metodă pentru a evita roșiile tratate cu diferite substanțe este alegerea celor care încă mai au ciorchinele sau coronița verde.  

×
Subiecte în articol: rosii
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close