Antena 3 CNN Actualitate Regulile pentru elevi se schimbă semnificativ! Cum se va face admiterea la liceu începând cu anul școlar 2023-2024

Regulile pentru elevi se schimbă semnificativ! Cum se va face admiterea la liceu începând cu anul școlar 2023-2024

Regulile în cazul absolvenților claselor gimnaziale se schimbă începând cu anul 2023-2024.

Regulile pentru elevi se schimbă semnificativ! Cum se va face admiterea la liceu începând cu anul școlar 2023-2024
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    15 Iun 2023   •   00:00

Potrivit unui ordin al Ministerului Educației, apărut în 2022, mediile din clasele gimnaziale nu vor mai fi luate în calcul pentru admiterea la liceu, așa cum se întâmpla până acum, ci se va ține cont exclusiv de notele obținute de elevi la evaluarea națională susținută la sfârșitul clasei a VIII-a.

Măsura va fi aplicată începând cu admiterea în învățământul liceal din anul școlar 2023-2024.

Mai exact, în ordinul ministerului se stabilește că "media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională", scrie avocatnet.ro.

În textul ordinului nu se mai precizează nimic de media generală din gimnaziu.

Citește și: Ligia Deca a anunțat când vor fi recuperate cursurile pierdute odată cu greva profesorilor: ”Niciun profesor nu își dorește asta!”

Până anul acesta, media de admitere pe baza căreia se făcea înscrierea în clasa a 9-a de liceu se calcula ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care avea o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a și a VIII-a, care avea o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Mai mult decât atât, potrivit proiectului, la evaluarea națională vor fi vizate ariile curriculare limba și literatura română, pe de o parte, și matematică, pe de alta, iar evaluarea se organizează conform unei metodologii ce va trebui aprobată de Ministerul Educației.

Totodată, potrivit proiectului, metodologia-cadru de organizare şi desfășurareo a admiterii în liceu va fi elaborată de ME şi dată publicității, pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a-VIII-a.

×
Subiecte în articol: anul scolar 2023-2024
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close