Antena 3 CNN Actualitate Adolescenţii nu sunt pregătiţi pentru a-şi începe viaţa sexuală

Adolescenţii nu sunt pregătiţi pentru a-şi începe viaţa sexuală

Adolescenţii nu sunt pregătiţi pentru a-şi începe viaţa sexuală
11 Apr 2008   •   20:46

Curiozitate, anturaj, dorinţă sau modă? Un amestec de sentimente şi o mare dilemă: cînd, cum şi cu cine încep viaţa sexuală? Nu există reţete în acest sens, nici măcar specialiştii nu pot spune care este vârsta ideală. Biologic, o fată este pregătită în jurul vîrstei de 12 ani. Problema este că tinerii îşi încep viaţa sexuală înainte de vârsta buletinului. Vorbim despre aproximativ 3 la sută dintre adolescentele din România.

Mentalitatea s-a schimbat, însă problema nu este că tinerii îşi încep viaţa sexuală mai devreme, ci că nu sunt pregătiţi pentru acest lucru. Prea multe adolescente ajung să facă avort încă din copilărie. Prea mulţi copii aduc pe lume copii. Adolescentele au început să înţeleagă că prima experienţă sexuală nu e o simplă aventură sau "fructul interzis" pe care vrei să îl guşti numai pentru că alţii, mai mari decât tine, îţi spun că nu e voie.

"2,8 la sută din fetele cu vârsta sub 15 ani şi-au început viaţa sexuală", a declarat Borbala Koo, director executiv S.E.C.S. Procentul creşte odată cu vîrsta, peste 7 sută din tinerele mai mici de 16 ani începându-şi viaţa sexuală ca şi aproape 30 la sută dintre cele care au împlinit vîrsta majoratului.

"Eu am paciente care vin la vârsta de 14-13 ani, cu o viaţă sexuală începută de cel puţin 3 ani de zile", a declarat Daniel Popescu, medic ginecolog. Adolescentele reprezintă cam jumătate din pacientele cabinetului de planing familial al maternităţii Giuleşti. Două procente dintre ele sunt nişte copii, conform unui sondaj făcut acum 3 ani.

Aşa se ajunge ca tinere de 12 ani să rămână însărcinate fără să ştie ce înseamnă asta sau să contacteze boli de care nu mai pot scăpa toată viaţa. Practic, îşi schimbă viaţa, într-o secundă.

Observator

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close