Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase, detalii mai puțin cunoscute despre privatizarea Petrom. "Se afirmă că ne-am vândut bogățiile țării..."

Adrian Năstase, detalii mai puțin cunoscute despre privatizarea Petrom. "Se afirmă că ne-am vândut bogățiile țării..."

Adrian Năstase, detalii mai puțin cunoscute despre privatizarea Petrom. "Se afirmă că ne-am vândut bogățiile țării..."
Sursa foto: foto: Facebook/ Adrian Nastase
06 Noi 2017   •   10:55

Adrian Năstase publică pe blogul său un text în care lămurește aspectele privatizării Petrom, parafată oficial în iulie 2004.

"Se afirmă, în continuare, că prin privatizarea Petrom ne-am vândut bogățiile țării, respectiv zăcămintele de petrol. Se face încă o confuzie sau există o necunoastere a unui text fundamental – Constituția.  Atât înainte de privatizare, cât și după, Petrom nu a fost și nu este proprietarul zăcămintelor de petrol.

Acestea, prin prevederile constituționale, aparțin statului român, făcând obiectul exclusiv al proprietății publice (art.136, alin 3). Ele sunt inalienabile dar pot fi date în administrare sau pot fi concesionate (art. 136, alin 4). Darea în concesiune se face prin Agenția de Resurse Minerale, pe baza unui acord petrolier – pentru fiecare zăcământ existând un acord continând drepturi și obligații. Tot în acordul petrolier se specifică și redevența petrolieră (valoarea acesteia). În România sunt peste 450 de acorduri. Unele au expirat în 2004, altele în 2008. Cert este că, până în 2008, aproape toate cele peste 220 de acorduri petroliere ale Petrom au expirat dar au fost prelungite, fara nici un fel de verificare, prin acte adiționale."

Continuarea, pe adriannastase.ro.

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close