Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase: Franco Frattini a fost jenant, penibil în răspunsurile lui

Adrian Năstase: Franco Frattini a fost jenant, penibil în răspunsurile lui

Adrian Năstase: Franco Frattini a fost jenant, penibil în răspunsurile lui
Sursa foto: Sinteza Zilei
23 Feb 2009   •   22:57

?Franco Frattini a fost jenant, penibil în răspunsurile lui. Este absolut inadmisibil să încerce să ne păcălească, mergând pe zona opiniei publice italiene pentru a-i consolida percepţia ei cu privire la infracţionalitate?, a declarat, luni, Adrian Năstase la emisiunea Sinteza Zilei. Afirmaţia a fost făcută în contextul declaraţiilor făcute de ministrul italian de externe, din cadrul conferinţei de presă comune, de la Roma, cu ministrul român de externe Cristian Diaconescu.
Ministrul Frattini a declarat, printre altele, că autorităţile române trebuie să le informeze pe cele italiene dacă urmează a intra în Italia persoane care au comis delicte. ?Nu putem să blocăm această persoană, însă, poliţia italiană vrea să verifice această persoană, să vadă dacă a decis să muncească în mod onest?, a spus Franco Frattini în cadrul conferinţei de presă susţinute luni seară la Roma.
?Diaconescu are notă maximă pentru fermitate, dar rămâne de văzut dacă va reuşi să ducă mai departe aceste relaţii?, a precizat Adrian Năstase, referindu-se la prestanţa de la Roma a ministrului român de Externe.
Petre Roman, prezent la emisiunea Sinteza Zilei, a considerat de asemenea că ?ministrul nostru, Cristian Diaconescu, are o notă foarte mare datorită atitudinii ferme de a apăra demnitatea României şi a românilor?.
În ceea ce-l priveşte pe Franco Frattini, Petre Roman a declarat că ?ministrul italian nu şi-a făcut datoria, a folosit o retorică de condamnare a infracţiunilor, dar nu a pomenit nimic faţă de răspunderea guvernului italian în acest sens, asta ar fi trebuit să le transmită italienilor?.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, luni seară, la Roma, în cadrul conferinţei de presă comune cu omologul italian, Franco Frattini, că România nu va lua nicio măsură de limitare a dreptului de liberă circulaţie a cetăţenilor săi.
"Discutăm despre cetăţeni europeni care au drepturi şi obligaţii egale în întreg spaţiul european, atât din punct de vedere al responsabilităţii faţă de legea penală din toate ţările membre UE, cât şi faţă de dreptul de a fi protejaţi de legea ţării în care se află şi muncesc", a arătat Diaconescu, răspunzându-i unui jurnalist italian.
"În egală măsură şi eu pot să vă întreb care este răspunsul autorităţilor italiene faţă de românii care cad victime unor infracţiuni de acelaşi fel. Infracţiunea nu are naţionalitate", a precizat Diaconescu.
"Nu vom lua absolut nicio măsură de a limita dreptul la circulaţie. Noi, cei ieşiţi din comunism, l-am câştigat foarte greu. Şi este vorba despre un drept al unui popor", a adăugat ministrul român.
Ministrul român de Externe a mai spus că nu va accepta niciodată, nici în cea mai nesemnificativă interpretare, că un incident se poate răsfrânge asupra unei comunităţi. "Nu voi accepta niciodată, nici în cea mai mică sau nesemnificativă interpretare, faptul că un incident se poate răsfrânge asupra unei comunităţi", a mai spus ministrul.
Declaraţiile lui Cristian Diaconescu în cadrul conferinţei de presă de la Roma

Declaraţiile lui Franco Frattini în cadrul conferinţei de presă de la Roma

Citiţi şi - Franco Frattini: Cetăţenii români din Italia au aceleaşi drepturi dar şi aceleaşi îndatoriri ca italienii
Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei
Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3
Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei valentin stan radu tudor
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close