Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase, despre interesul naţional al României: "Ar trebui să fim conștienți de lucrul ăsta"

Adrian Năstase, despre interesul naţional al României: "Ar trebui să fim conștienți de lucrul ăsta"

Adrian Năstase a comentat felul în care România îşi apără interesul naţional, în contextul războiului Rusiei din Ucraina, dar şi al evenimentelor recente privind conflictele dintre China şi Taiwan.

Adrian Năstase, despre interesul naţional al României: "Ar trebui să fim conștienți de lucrul ăsta"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    04 Aug 2022   •   17:48

Întrebat care este interesul național al României în acest moment, fostul lider social-democrat, Adrian Năstase a precizat. 

"Puţin după 1990 noi am tot căutat o umbrelă de securitate, pentru că România rămăsese un fel de no man's land, o țară a nimănui între est și vest.

Și asta era o chestiune care ne deranja foarte tare, mai ales că se formase grupuri visegrad și noi eram practic între grupurile astea, așa încât pentru noi, ani de zile principalul obiectiv a fost intrarea în NATO și, de asemenea, intrarea în Uniunea Europeană.

"Din păcate, NATO începe să aibe fisuri. Și Uniunea Europeană are fisuri"

"Din păcate, NATO începe să aibe fisuri. Și Uniunea Europeană are fisuri. Noi avem naivitatea că trebuie să ne batem pentru interesele colective sau interesele altora.

Așa cum, spre exemplu, în chestiunea cu circulația cerealelor din Ucraina, noi ne batem mai mult pentru cerealele ucrainienilor decât pentru cerealele noastre, care nu mai ajung pe barje și nu mai ajung în TIR-uri.

Pe de altă parte nu știm să folosim astfel de leviere, astfel de elemente atunci când avem un anumit interes care nu se realizează de ani de zile. Mă gândesc la intrarea în grupul Schengen.

"Ideea solidarității, unității europene nu mai este atât de fertilă"

Ori aici cred că noi ar trebui să înțelegem că s-a dezvoltat o ambianță suveranistă și ideea solidarității, unității europene și așa mai departe nu mai este atât de fertilă și ar trebui să fim conștienți de lucrul ăsta.

Iar pe de altă parte, ca să închei ce spuneam, cu umbrelele de securitate, nu mai ajunge o singură umbrelă de securitate și de asta, după părerea mea, relația cu China poate fi în continuare foarte importantă", a spus Adrian Năstase în emisiunea News Magazine de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase România
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close