Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase: „Săbiile somptuoase ale unui rege efemer”

Adrian Năstase: „Săbiile somptuoase ale unui rege efemer”

Adrian Năstase: „Săbiile somptuoase ale unui rege efemer”
22 Dec 2019   •   20:09

Adrian Năstase povestește, pe blogul său, cum a recuperat când era ministru al afacerilor externe două săbii ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza în urma unei licitații organizate la Londra, în 1992.

"Les sompteux sabres d'un roi éphémère". Superb acest titlu! Este vorba de săbiile lui Alexandru Ioan Cuza  recuperate de mine, la o licitatie de la Londra. Una dintre ele se află la Muzeul Cotroceni. Credeti că Iohannis stie cum a ajuns (sabia) acolo?

Iată istoria aducerii celor două săbii in tară.

In 1992, eram ministru al afacerilor externe. La un anumit moment, ambasada de la Paris m-a alertat asupra faptului că intr-o revistă din Franta („Point de vue”, din 2 ianuarie 1992) apăruse un articol in care se vorbea despre vânzarea la licitatie, la Londra, a două săbii ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Vânzarea era realizată de rudele indepărtate ale domnitorului, aflate in Franta. Am considerat că este de datoria noastră să incercăm să le recuperăm. Am contactat un avocat britanic, pe care l-am instructat in legătură cu licitatia si cu limitele in care putea actiona. Era vorba  de DOUA săbii, care se vindeau, cred, ca un singur lot. In final, am reusit să le achizitionăm. Licitatia a avut loc la Sotheby’s.

Continuarea, pe adriannastase.ro.

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase
Parteneri
Horoscop rune 6-13 februarie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close