Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase: Vremea umiliților în relațiile internaționale

Adrian Năstase: Vremea umiliților în relațiile internaționale

Adrian Năstase: Vremea umiliților în relațiile internaționale
27 Mar 2017   •   09:14

Adrian Năstase amintește, luni, pe blogul său despre cartea lui Bertrand Badie, „Le temps des humilies”, care, potrivit acestuia, ar putea oferi o imagine legată de evoluția Uniunii Europene din ultimul timp.

''Am citit, zilele acestea, o carte interesantă despre „patologia” relatiilor internationale – „Le temps des humilies”, scrisă de Bertrand Badie si publicată la Paris, in 2014. In esentă este vorba despre o analiză a relatiilor dintre state, in care umilirea celor mai slabi a reprezentat o constantă.

Exemplele sunt numeroase.Astfel, in 1840, Marea Britanie a pornit o expeditie impotriva Chinei,  pentru a-l pedepsi pe impăratul care blocase navele ce aprovizionau cu opium.In aceste conditii, imperiul – slabit – a trebuit sa cedeze Hong Kong, sa deschidă cinci porturi pentru comert si sa platească 21 de milioane de dolari despăgubiri. In plus, tot atunci au apărut jurisdictiile extrateritoriale – nobilii occidentali ajunsi in China nu puteau fi judecati de judecatorii chinezi ci doar de compatriotii lor.''

Continuarea, pe adriannastase.ro.

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close