Antena 3 CNN Actualitate Adriano Celentano a împlinit 70 de ani

Adriano Celentano a împlinit 70 de ani

Adriano Celentano a împlinit 70 de ani
06 Ian 2008   •   14:37

Duminică, Adriano Celentano, personajul de televiziune şi apărătorul unor cauze menite să provoace polemică, ocupă mai mult spaţiu public decât cântăreţul, dar cei 70 de ani ai săi - s-a născut pe 6 ianuarie 1938 la Milano dintr-o familie originară din regiunea Puglia (sud) - sunt acum un prilej pentru a aminti o carieră lungă de peste o jumătate se secol, şi care reprezintă unul dintre cele mai apreciate capitole din istoria cântecului italian.

Printre numeroşii fani ai lui Celentano s-a numărat probabil şi regizorul Emir Kusturica, care întrebat în urmă cu câţiva ani care erau eroii săi muzicali, a răspuns: ?Adriano Celentano; discurile americane erau interzise, şi în ţările foste comuniste din Europa de Est tocmai el a fost cel care ne-a făcut să conoaştem rock'n'roll'-ul?. Pe plan muzical, cariera sa este împărţită în mai multe faze, prima fiind aceea a rock'n'roll-ului, însuşirile sale naturale şi stilul său trăsnit de dansator au făcut să se nască mitul ?del Molleggiato? (flexibil, dotat cu arcuri).

În 1966 anticipează tezele ecologiste cu melodia ?Il ragazzo della via Gluck? (strada, din Milano, unde s-a născut). În 1970 câştigă premiul I la Sanremo cu melodia ?Chi non lavora non fa l'amore?, în duet cu soţia sa Claudia Mori. În anii '80 se transformă în protagonist al comediei cinematografice şi debutează ca ?tele-predicator? în emisiunea de televiziune, devenită legendară, ?Fantastico 8?. De atunci, până la ora actuală cariera sa a înregistrat experienţe discografice importante şi apariţii la televiziune care s-au bucurat de un mare succes.

Cea mai originală dintre performanţele sale muzicale recente a realizat-o în faţa Papei Wojtyla, în 1997, la Bologna, în faţa a 500.000 de persoane şi transmisă în direct de RAI, improvizând un Marş tipic unui ?Molleggiato? în jurul Suveranului Pontif.

ADRIANO CELENTANO LIVE ÎN BERLIN ÎN 1994


Rompres

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close