Antena 3 CNN Actualitate Agricultorii români nu sunt interesaţi de fondurile europene

Agricultorii români nu sunt interesaţi de fondurile europene

Agricultorii români nu sunt interesaţi de fondurile europene
09 Feb 2008   •   13:01

Peste trei sferturi dintre agricultorii români nu sunt interesaţi să înceapă o afacere şi nici să obţină fonduri europene. Potrivit unui sondaj al Agenţiei pentru Strategii guvernamentale, ţăranii nu cunosc procedurile de accesare a fondurilor, dar nici nu au încredere că vor primi finanţare. Trei sferturi dintre cei chestionaţi deţin în proprietate sau în folosinţă un teren agricol, dar majoritatea nu au intenţia de a-l cultiva în următorii doi ani o şi nici să înceapă o afacere proprie. Cea mai mare parte a celor care au luat parte la sondaj nu şi-au asigurat locuinţele sau producţia agricolă şi mai mult de două treimi dintre produsele obţinute în ultimul an au fost consumate în totalitate în propriile gospodării.

În ce priveşte cota de lapte impusă de Uniunea Europeană, aceasta este necunoscută pentru două treimi dintre participanţii la sondaj. Aproape nici unul dintre agricultori nu a obţinut vreodata finanţare de la Uniunea Europeană, deşi jumătate dintre ei ştiu că sunt acordate fonduri europene pentru agricultură.

Peste trei sferturi dintre intervievaţi declară că nu sunt interesaţi de accesarea fondurilor europene pentru moment sau în următorul an, deoarece nu stiu cum să le acceseze, nu cunosc suficiente lucruri despre fondurile puse la dispoziţia agricultorilor şi nici nu au încredere că ar obţine banii.

Concluziile rezultă din cea de-a doua ediţie a barometrul rural, realizat de institutul Totem Communication pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale, şi se referă la perioada noiembrie-decembrie 2007.

Antena 3

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close