Antena 3 CNN Actualitate Agricultura celulară, viitorul alimentației. Ce spun oamenii de știință

Agricultura celulară, viitorul alimentației. Ce spun oamenii de știință

Agricultura celulară este viitorul alimentației. De aici au plecat dezbaterile oamenilor de știință prezenți la conferința INOVALIMENT, organizată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu.

Agricultura celulară, viitorul alimentației. Ce spun oamenii de știință
Sursa foto: FDVDR
de Georgiana Adam    |    19 Iul 2022   •   21:15

Biologia celulară ne va permite, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, să consumăm carne, ouă și alte proteine, produse în laborator, însă acest lucru este privit cu scepticism de publicul larg.

"Este cert că agricultura celulara își face loc timid, dar sigur, în alimentația viitorului. Produsele agriculturii celulare vor extinde opțiunile de proteine disponibile pentru consumatori, în viitor, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra mediului, cât si asupra asigurarii hranei pentru populația globului, peste 30-40 de ani. Cum se vor raporta consumatorii la aceste produse, cum vor fi etichetate și ce impact vor avea asupra sănătații noastre sunt răspunsuri pe care încercăm să le găsim în cadrul conferinței, alături de invitații nostri, specialiști în nutriție și tehnologia alimnetelor din România si din afara țării", a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect Senatul Științific al FDVDR.

Oamenii de știință au reușit până acum să creeze carne, ouă și chiar lapte cu ajutorul celulelor stem. Principalele beneficii ale alimentelor artificiale sunt legate de controlul nutrienților, dar și de nivelul scăzut de poluare a mediului.

Cele mai importante concluzii ale specialiștilor au fost că agricultura celulară va face parte din alimentația viitorului, reticența consumatorilor față de acest tip de produse poate fi atenuată doar prin educație susținută de mass media, de autorități, de liderii de opinie, de către cercetători și nu sunt cunoscute efectele pe termen lung asupra sănătații dar, legislația privind siguranța alimentară nu va permite autorizarea produselor fără studii bine fundamentate.

Conferințele din cadrul Programului INOVALIMENT, organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj au ca scop educarea publicului larg în ceea ce privește transformarea sistemului alimentar.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close