Antena 3 CNN Actualitate Ajutoarele la electricitate au fost amânate fără termen

Ajutoarele la electricitate au fost amânate fără termen

Ajutoarele la electricitate au fost amânate fără termen
06 Oct 2008   •   09:58

Eliminarea tarifelor sociale la electricitate şi înlocuirea lor cu ajutoare directe acordate de la bugetul de stat, prin autorităţile locale, nu se va realiza nici de la 1 ianuarie 2009. Această măsura, care trebuia să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie 2007, ar necesita un efort bugetar de 100-150 de milioane de euro, fonduri care nu au fost prevăzite pentru 2009.
Nicolae Opriş, vicepreşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie, a declarat:?În bugetul pentru anul viitor nu a fost inclusă suma necesară pentru a fi acordate aceste ajutoare pentru populaţia cu venituri mici?.
Plata tarifelor sociale îi avantajează, în prezent, numai pe cei care au un consum foarte redus de energie, informează ?Evenimentul Zilei?. Astfel, cei care utilizează o cantitate de electricitate mai mică de 2 kWh pe zi plătesc 0,17 lei pe kWh. Cei care consumă între între 2 şi 3 kWh pe zi sunt obligaţi să plătească cât restul consumatorilor, adică 0,41 lei pe kWh . Însă, la un consum de la 3 3 kWh în sus, tariful pentru cei defavorizaţi se dublează la 0,82 lei pe kWh. În momentul în care se va renunţa la tarifele sociale, toţi consumatorii vor plăti acelaşi preţ, iar persoanele cu venituri mici vor primi ajutoare directe pentru plata facturii.
Pentru a beneficia de tarifele de tip social consumatorii trebuie să aibă un venit mediu net lunar pe mebru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. Aproximativ 3 milioane de consumatori beneficiază în prezent de tarifele sociale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close