Antena 3 CNN Actualitate Alertă cu plic suspect la Ambasada Rusiei: anunțul făcut de Serviciul Român de Informații

Alertă cu plic suspect la Ambasada Rusiei: anunțul făcut de Serviciul Român de Informații

SRI a făcut publice primele concluzii după ce a fost sesizat în legătură cu prezența unui plic suspect la Ambasada Rusiei din București.

Alertă cu plic suspect la Ambasada Rusiei: anunțul făcut de Serviciul Român de Informații
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Feb 2023   •   18:03

"În legătură cu plicul ridicat de la Ambasada Rusiei, precizăm ca au fost încheiate activitățile pirotehnice.

Nu a fost depistat conținut de material pirotehnic. Se continua investigațiile de laborator", a transmis Serviciul Român de Informații, potrivit Antena 3 CNN.

Anterior, aceeași instituție a comunicat că a fost informat de personalul reprezentanței diplomatice în legătură cu prezența plicului suspect și că a activat procedurile standard pentru acest tip de situație.

”Vă informăm că în această după-amiază, echipele pirotehnice ale SRI s-au deplasat la Ambasada Rusiei pentru a demara procedura standard în legătură cu un plic considerat suspect. În urmă unui control preliminar, acesta a fost ridicat și transportat în siguranță în vederea expertizării.

Citește și: SRI: Plicurile suspecte de la ambasada Ucrainei din București conțineau fragmente de țesuturi organice

Potrivit procedurii, plicul va fi analizat în laboratoare specializate, pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la posibile substanțe ce ar putea fi prezente. În acest caz SRI colaborează cu echipele Ministerului de Interne”, a precizat instituția citată, în cursul după-amiezii de vineri.

Situația în urma căreia autoritățile române de specialitate s-au deplasat la sediul Ambasadei Rusiei la București, în urma unei alerte cu plic suspect, a fost comentată la Antena 3 CNN de analistul militar Radu Tudor și de analistul de politică externă Bogdan Chirieac.

Radu Tudor: "E important detaliul că s-a sunat direct la SRI"

"E foarte important detaliul pe care l-am auzit de la corespondentul nostru, și anume că un angajat al ambasadei a considerat că este vorba despre un plic suspect și ar fi sunat direct la Serviciul Român de Informații.

Dacă angajatul respectiv a știut să sune la Serviciul Român de Informații, s-au prezentat specialiștii Brigăzii Antiteroriste, care au laboratoare mobile și laboratoare fixe, care au personal specializat, pregătiți să preia astfel de amenințări. Înainte de a-l manipula (plicul, n.r.), îl analizează la fața locului. Își dau seama, din experiența lor profesională, dacă poate fi manipulat, dacă poate fi extras din din interiorul ambasadei și dus spre analiză.

Nu în ultimul rând, să precizăm că pentru toate aceste intervenții ale autorităților (române, n.r.) este nevoie de aprobarea ambasadei și a ambasadorului, pentru că acolo, dincolo de poarta aceea pe care o vedem pe Kiseleff, este teritoriul Federației Ruse. 

Nu cumva ca vreun cetățean rus care a trimis plicuri la ambasadele Ucrainei în Occident să fi greșit adresa și să fi trimis din greșeală la propria lui ambasadă din România", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN, cu referire la campania de plicuri-capcană sau suspecte semnalate de presa internațională în lunile din urmă și în care au fost vizate reprezentanțele diplomatice ale Kievului.

Bogdan Chirieac: "Poate e o provocare rusească"

"Înțeleg că Ambasada Rusiei la București n-a fost niciun moment în vreun pericol. Nu s-a pus problema spargerii perimetrului de securitate al ambasadei.

De la corespondenta dumneavoastră am înțeles că plicul a fost identificat și era amplasat în afara ambasadei. Presupun că ambasadele, cel puțin ambasadele importante - nu că ar fi ambasade importante și neimportante - sunt acum în centrul unui 'vârtej', au o linie directă cu Serviciul Român de Informații.

Nu mi s-ar părea nimic deosebit în acest sens. Atunci, sigur că n-au mers pe sistemul civil de alertare 112. Probabil că au mers direct pe sistemul militarizat. 

Să vedem dacă este pur și simplu o furtună într-un par cu apă. Sau dacă este o chestiune mediatică, la fel ca atunci când trimiți un organ de animal într-un plic la o ambasadă. Sau dacă este o provocare rusească. Sau dacă este gestul unui cetățean ucrainean, revoltat de măcelul pe care îl face Rusia în Ucraina și atunci a vrut să dea un semnal diplomaților ruși acreditați la București, că sunt vizați de răzbunarea poporului ucrainian.

Să vedem dacă are și un text acea scrisoare. Deocamdată s-a aplicat o procedură standard", a comentat, la rândul său, Bogdan Chirieac.

×
Subiecte în articol: plic suspect ambasada rusiei
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close