Antena 3 CNN Actualitate Alerte cu bombă la Curtea de Apel și la instanțele din București | Anunțul SRI | "Stegarul dac" s-a urcat pe Ministerul Sănătății la protestul AUR

Alerte cu bombă la Curtea de Apel și la instanțele din București | Anunțul SRI | "Stegarul dac" s-a urcat pe Ministerul Sănătății la protestul AUR

Mai multe evenimente derulate, joi, în același timp au creat impresia că România este ținta unui atac hibrid, cu atacuri asupra unor instituții ale statului, dar și cu incidente în stradă, între protestatarii formațiunii AUR și forțele de ordine.

Alerte cu bombă la Curtea de Apel și la instanțele din București | Anunțul SRI | "Stegarul dac" s-a urcat pe Ministerul Sănătății la protestul AUR
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Aug 2023   •   15:20

Astfel, mai multe alerte cu bombă, care au vizat, joi, instanțele de judecată din București, dar și Muzeul de Istorie din capitală, au fost trimise pe mail, dovedindu-se ulterior false, relatează Antena 3 CNN. 

"Toți cei aflați până în urmă cu puțin timp în interiorul Curții de Apel București au fost evacuați în urma alertei cu bombă", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Ana Ciuvică.

Serviciul Român de Informații a transmis, la rândul său, că a fost sesizat, joi, cu privire la primirea, de către mai multe instituții, a unor email-uri care conțineau amenințări cu bombă.

SRI: "Nu s-au impus măsuri suplimentare de control pirotehnic"

"În cursul zilei de astăzi (joi. n.r.) mai multe instituții au sesizat Serviciul Român de Informații referitor la primirea unor email-uri de amenințare cu bombă. Aceste mesaje au fost analizate și s-a stabilit că erau false.

Nu s-au impus verificări suplimentare şi măsuri de evacuare şi control pirotehnic", a precizat SRI. 

În paralel, protestatarii anti-vaccin mobilizați de AUR la Ministerul Sănătății s-au îmbrâncit cu jandarmii și au strigat "Rafila, trădătorul!" și "Jandarmeria apără hoția".

Ei acuză "riscul" ca vaccinarea să devină obligatorie în România, prin lege, deși ministrul Alexandru Rafila a dezmințit în mod repetat această posibilitate.

Incidente la protestul AUR

Un participant la protest - cunoscut și de la alte acțiuni similare și asimilat în cultura urbană drept "Stegarul Dac" - s-a urcat pe la balconul Ministerului Sănătății.

El a tranzitat de la un geam la altul, fiind neclar cum va reuși să se dea jos de pe clădire.

Protestatarii AUR au aruncat, de asemenea, cu sticle în forțele de ordine, ca răspuns la demersul oamenilor legii de a scoate din mulțime o persoană violentă.

Deocamdată, potrivit informațiilor disponibile la ora acestei actualizări, jandarmii reușesc să țină mulțimea sub control.

Reacția ministrului Alexandru Rafila la protestul AUR 

În fața ministerului se desfășoară o acțiune de informare incorectă, neadevărată, care are ca și scop scăderea conștientizării populației în ceea ce privește utilitatea vaccinării, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila, cu privire la protestul AUR organizat joi.

"Am văzut niște sloganuri 'Vaccinat=Intoxicat'. Eu vă asigur că majoritatea celor care sunt aici au fost vaccinați în copilărie, nu mi s-a părut că au fost intoxicați, dar cred că intoxicarea (...) se referă la intoxicarea politică și la dezvoltarea unui subiect neadevărat", a spus Rafila.

Acesta a adăugat că acoperirea vaccinală în ultimii ani în România a scăzut îngrijorător.

"Eu am repetat în numeroase rânduri, iar alți reprezentanți ai Ministerului Sănătății, parlamentari și profesioniști din sistemul de sănătate au declarat, la rândul lor, foarte clar, că acest proiect nu face altceva decât să stabilească principiile funcționării unui program de vaccinare și ale unui acces la vaccinuri în țara noastră, mai ales că în ultimii 10-15 ani scăderea acoperirii vaccinale în România a fost un element care este îngrijorător, a dus România dincolo de locul 100 în topul clasamentului mondial în ceea ce privește acoperirea vaccinală. Suntem la multe dintre vaccinuri pe ultimul loc în Europa și lucrul acesta trebuie schimbat", a precizat ministrul Sănătății.

El a reiterat că niciunul dintre principiile proiectului nu se referă la o obligativitate a vaccinării

Pe pagina Facebook a formațiunii AUR se specifică faptul că acest partid organizează, joi, un protest față de "vaccinarea obligatorie". 

"AUR se opune vaccinării obligatorii! Am ieșit în stradă pentru apărarea drepturilor românilor!", spune în postarea respectivă.

Surse: Antena 3 CNN, Mediafax

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close