Antena 3 CNN Actualitate Alimentul medicament din Postul Crăciunului. Ce boli previne. Medic: ”Practic nu are contraindicații”

Alimentul medicament din Postul Crăciunului. Ce boli previne. Medic: ”Practic nu are contraindicații”

A inceput Postul Craciunului, un post bogat in mese la care se consuma peste, unul dintre cele mai sănătoase alimente. Despre beneficiile consumului de pește ne spune mai multe nutriţionistul Lygia Alexandrescu la Pastila de Nutriţie. 

Alimentul medicament din Postul Crăciunului. Ce boli previne. Medic: ”Practic nu are contraindicații”
de Andreea Cigolea    |    17 Noi 2020   •   10:10

A inceput Postul Craciunului, un post usor, al bucuriei si bogat in mese la care se consuma peste.
Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată – renumiții acizi grași omega 3, capabili să țină la distanță numeroase afectiuni

Beneficiile consumului de pește sunt cunoscute si il recomanda spre consum constant:
    • Reduce colesterolul și trigliceridele 
    • Favorizează scăderea tensiunii arteriale 
    • Ajută la întărirea imunității 
    • Protejează creierul și reduce riscul instalării depresiei 
    • Protejează pielea împotriva îmbătrănirii precoce 
    • Ajută glanda tiroidă să funcționeze normal 
    • Diminuează procesele inflamatoare

Acizilor grași omega 3 li se datorează efectul cardioprotector al peștelui. Acești acizii graşi esenţiali menţin elasticitatea vaselor sangvine şi previn depunerile de grăsimi pe pereţii acestora.

Alimentul medicament din Postul Craciunului


Tot acizii grași omega 3 din pește sunt capabili să îmbunătățească activitatea intelectuală a copiilor și să prevină apariția depresiilor sau a bolilor neurodegenerative în cazul vârstnicilor. Aceasta deoarece creierul, un organ vital al organismului uman, are nevoie pentru funcţionare de acizi graşi esenţiali. Altfel spus, o dietă în care includem peştele stimulează buna funcţionare a creierului. S-a demonstrat că grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos, persoanele în vârstă care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână fiind mai puţin predispuse riscului de a suferi de demențe de tip Alzheimer. Acizii grași omega 3 au și rol antiinflamator, motiv pentru care peștele este indicat în aceasta perioada cu vreme rece.

De evitat consumul de pește afumat sau la conserv

Carnea de peşte este mai uşor de digerat decât alte feluri de carne. Depinde însă de modul în care o preparăm! A mânca pește prăjit în ulei, asortat cu maioneză și cartofi prăjiți, nu înseamnă s-a beneficiat de o masă sănătoasă. Cel mai indicat este peştele fiert, preparat la abur (în steamer), la grătar sau la cuptor (cu diverse condimente: rozmarin, cimbru, fenicul, usturoi, ulei de măsline). Astfel îşi păstrează toate proprietăţile nutritive. În ceea ce priveşte alimentele cu care poate fi asociat, peştele poate fi pus pe aceeaşi farfurie cu o garnitură de legume, orez integral sau, în mod tradițional, este delicios cu mămăliguță. 
De preferat a se consuma este peștele proaspăt, fără a fi congelat. Dacă a fost congelat, se gătește numai dup ace ne asiguram ca textura si mirosul carnii nu sunt alterate. Nu se recongelează!

Peștele nu are contraindicații


Anumite metode de conservare îi pot modifica proprietățile, de aceea e de evitat consumul de pește afumat sau la conservă. Peştele afumat este mai greu de digerat din cauza fumului, care pe deasupra mai conţine şi sare și alte substanţe nocive, motiv pentru care este indicat doar ocazional, în cantități mici, de poftă. Nici conservele din pește nu sunt prea indicate, deoarece pot conține prea multă sare, aditivi, conservanți. 


Cea mai sigură variantă rămâne peștele proaspăt. Pentru că este un aliment care se alterează foarte repede, peștele trebuie consumat în 24 de ore după ce a fost cumpărat. Practic peștele nu are contraindicații. Singurele precauții se referă la tipurile de pește care trăiesc în ape poluate și care pot conține mercur (unele specii oceanice). 

×
Subiecte în articol: peste Crăciun
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close